latinica  ћирилица
24/04/2015 |  10:38 | Autor: RTRS

Veče uz tamburu u Banjaluci, u subotu i nedjelju

Međunarodni festival Veče uz tamburu ove godine se po četrnaesti put održava kao jedna od centralnih kulturnih manifestacija obilježavanja Dana Grada Banjaluka.

Kako je saopšteno, cilj festivala je, na prvom mjestu, promovisanje tamburaške muzike, kao dijela evropske kulturne baštine, ali i traženje novih muzičkih formi izražavanja u svjetlu tamburaške muzike.

Okupljajući najeminentnije tamburaške orkestre, organizator festivala, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka je, tokom proteklih godina zaslužan što se  tamburaška muzika vratila na muzičku scenu i našla svoj put do publike.

Festival će trajati dvije večeri, i to u subotu, 25. i nedjelju 26. aprila.

Na prvoj festivalskoj večeri nastupiće Tamburaški orkestar udruženja “Etnoart“ iz Inđije (Srbija), pod dirigentskom palicom Ljubinka Lazića, i Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke, pod stručnim vođstvom Zlatka Mirića, kao domaćina festivala.

Druge festivalske večeri nastupaju “Viniški tamburaši“ iz Vinice (Slovenija), predvođeni Željkom Karin Biličić, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture iz Varaždina (Hrvatska), pod dirigentskom palicom Tibora Buna.

Drugo veče završava se nastupom Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra, koga čine mladi tamburaši iz Češke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore. Pred tamburaškom mladošću Evrope na festivalskom nastupu u Banjaluci će stajati dirigenti Franjo Slavko Batorek i Tomislav Galić iz Hrvatske, te Јovan Travica, Stipan Јaramazović i Budimir Stojanović iz Srbije.

Obje festivalske večeri će se održati u koncertnoj dvorani Kulturnog centra “Banski dvor“ u Banjaluci, sa početkom u 20.00 sati. Ulaz za publiku je besplatan.