latinica  ћирилица
24/04/2015 |  12:01 | Autor: novosti.rs

Dvojica srpskih košarkaša na NBA draftu

Dvojica srpskih košarkaških bisera su odlučila da se prijave za NBA draft – u pitanju su Miroslav Pašaljić (Sloboda Užice) i Nikola Radičević (Sevilja).
Košarka - Foto: ilustracija
KošarkaFoto: ilustracija

Doduše, treba napomenuti da imaju pravo i da se povuku, jer nisu izlazno godište (1993 je izlazno).

Prvi je rođen 1995, godine, a drugi je godinu dana stariji. Dakle, dvojac koji predstavlja blistavu budućnost srpske košarke.

Pašaljić igra na poziciji beka, a ove sezone je odigrao zaista odlično. Iako je tek napunio 20 godina bio je glavna uzdanica Užičana, koji nažalost nisu uspjeli da se plasiraju u viši rang, tačnije u KLS. Bilježio je prosječno 16.9 poena, uz 4.7 asistencija i tako privukao pažnju i nekih klubova iz viših rangova takmičenja. A, koliko je talentovan govori i to da je ljetos bio na spisku mlade reprezentacije.

Momak rođen u Čačku nosi dres španske Sevilje, a iako je mlad, već je startni plejmejker tima. Јedan je od najtalentovanijih igrača u Španiji, a koliko je pažnje privukao na sebe, najbolje govori činjenica da su španski mediji zvali selektora Aleksandra Đorđevića da se raspituju za njega.

Radičević napreduje iz dana u dan i ima odličan “njuh“ za asistencije, ali isto tako umije i sam da pogodi kada se to od njega traži. Učestvovao je i na Adidasovom Evrokampu 2013. godine, dok je imao i velike uspjehe u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije. Sa selekcijom do 18 godina je 2011. godine osvojio srebro, a godinu dana kasnije sa istom selekcijom bronzu. Svi su ga dobro upamtili još 2012. godine kada je na turniru "Albert Švajcer" u Manahajmu predvodio Srbiju do srebra, a ujedno je bio proglašen i za MVP tog turnira. Koliko je to takmičenje poznato najbolje govori da su učestvovali i Dirk Novicki, Tim Dankan, Toni Parker i mnoge druge zvijezde, ali za razliku od Nikole, nijedna od njih nije dobila titulu najkorisnijeg igrača.

Dakle, čekaćemo još dvojicu Srba na draftu ove godine, mada je malo vjerovatno da će odmah otići "preko bare", veća je šansa da će ostati još neko vrijeme u Evropi i pokušati da se dokažu.