latinica  ћирилица
24/04/2015 |  16:28 | Autor: RTS

Berograd - Sporazumom okončan štrajk prosvjetara

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosvjeti potpisali su sa Ministarstvom prosvjete sporazum o mirnom rješavanju spornih pitanja i posebni kolektivni ugovor, čime je prekinut najduži štrajk u istoriji prosvjete.
Štrajk prosvjetnih radnika - Foto: TANЈUG
Štrajk prosvjetnih radnikaFoto: TANЈUG

Republička agencija za mirno rješavanje radnih sporova saopštila je da je donijela preporuku za sporazum, uz njeno posredovanje. Časovi će od ponedjeljka u svim školama ponovo trajati 45 minuta.

Direktor Republičke agencije za mirno rješavanje radnih sporova Mile Radivojević ocijenio je da Sporazum, kojim je okončan višemjesečni štrajk u prosvjeti, pokazuje značaj mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, jer je dijalog uz posredovanje miritelja najefikasniji način okončanja spora.

Agencija je počela da se bavi problemom štrajka prosvjetnih radnika 25. decembra 2014. godine, na prijedlog četiri reprezentativna sindikata: GSPRS "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosvjeti Srbije. U tom postupku učestvovala su sva četiri navedena sindikata i Ministarstvo prosvjete.

U saopštenju se podseća da je na samo dva sastanka usaglašen tekst Posebnog kolektivnog ugovora i potpisana Preporuka kojom su riješena sva sporna pitanja u vezi sa kolektivnim pregovaranjem i donošenjem Posebnog kolektivnog ugovora.

Tom preporukom dogovoreno je da reprezentativni sindikati i Ministarstvo prosvjete sva sporna pitanja, koja nisu uređena kolektivnim ugovorom, regulišu sporazumom strana u sporu, najkasnije do 26. januara 2015. godine.

Takav sporazum zaključili su sindikati "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije, dok su Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosvjeti Srbije nastavili štrajk, pošto su odbili da potpišu sporazum.

Republička agencija za mirno rješavanje radnih sporova je na inicijativu Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije pokrenula 30. marta nastavak pregovora, uz posredovanje miritelja, koji su rezultirali okončanjem štrajka i potpisivanjem Sporazuma.