latinica  ћирилица
25/04/2015 |  10:25 | Autor: SRNA

Derventa: Predstavljene knjige o zločinima nad Srbima na Kosovu

U Derventi su predstavljene knjige o zločinima nad Srbima na Kosovu "Nulta krvna grupa", "Komandantne ubice" i "Služba i zlatna nit" autora Slavka Nikića.
Derventa: Predstavljene knjige o zločinima nad Srbima na Kosovu - Foto: SRNA
Derventa: Predstavljene knjige o zločinima nad Srbima na KosovuFoto: SRNA

Autor je na sinoćnjoj promociji rekao da je izabrao da govori i piše istinu o dešavanjima na Kosovu, te da je u ovim djelima otkrio većinu "tabu tema", zbog čega je imao niz prijetnji nakon što je objavio ove knjige.

"Sve knjige su pisane u prvom licu, pisao sam šta se stvarno desilo, ne plašim se. Istinu o dešavanjima na Kosovu mogu pisati samo oni koji su bili tamo kada se to desilo, a ne oni koji su bili daleko od Kosova, na odmoru, na moru", rekao je Nikić, dodajući da mu je veoma teško što ne može otići na grob svoje majke u Prištinu.

Nikić, koji je direktni akter događaja koje je opisao u svojim knjigama, rođen je u Prištini 1960. godine, a danas živi u Beogradu. Hapšen je u akciji "Sablja" pod optužbom da predstavlja opasnost po državu Srbiju, ali je oslobođen i plaćena mu je odšteta.

U knjizi "Nulta krvna grupa" autor piše kako su "šiptarski banditi uzimali krv do posljednje kapi iz vena srpskih zarobljenika i prelivali je u vene ranjenika, pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/".

Posebno mjesto u knjizi zauzima sudbina jedanaestogodišnje Јovane koja je doživjela golgotu koju normalni ljudski rod ne može zamisliti.

"Te 1998. godine bila je kidnapovana zajedno sa majkom i bakom. Djevojčicu su iz ruku majke i bake istrgli braća Ljuan i Bekim Mazreku i silovali je pred mnoštvom nemoćnih, vezanih, ranjenih Srba. Dijete je potom bačeno u vatru i živo spaljeno. Ovdje sam objavio i fotografije zločinaca", rekao je Nikić.

On je istakao da se ne smije zaboraviti da je "administracija države Srbije učinila možda teži zločin nad Srbima u Klečki, kada su zakonskom odredbom 2002. godine pustili na slobodu sve šiptarske teroriste koji su za svoja priznata i dokazan zvjerstva pravosnažno bili osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne".

Nikić je sa književnikom Momirom Lazićem objavio i knjigu "Komandantne ubice" gdje su objavljene prave biografije 156 pripadnika terorističke OVK, počevši od Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

"Podatke objavljene u ovoj knjizi nisu imale ni naše, ni strane obavještajne službe. Opisujemo šta je OVK radila, kakve je zločine počinila", rekao je autor.

Direktor izdavačkog preduzeća "Rad" iz Beograda Nebojša Nikolić govorio je o saradnji sa autorom i aktivnostima na pripremanju i objavljivanju knjiga.

"On piše o svemu što je tada bilo `tabu tema`. Knjige smo pripremali i štampali tajno, bojali smo se da ne upadnu u redakciju oni kojima ne odgovara da se objavi takav sadržaj. Kada su ugledale svjetlost dana stizala su reagovanja, a mnogi su čestitali na hrabrosti koju smo pokazali objavljivanjem", rekao je Nikolić.

Organizator promocije, koja je održana u Centru za kulturu, bila je Boračka organizacija opštine Derventa.