latinica  ћирилица
26/04/2015 |  13:57 | Autor: Agencije

Čović: Јedan smo narod, ne smijemo dozvoliti međusobne sukobe

Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović kaže da je mu žao što se desio incident uoči 148. derbija i dodao da takve stvari ne bi smjele da se događaju u Srbiji.
DŽajić i Čović riješili nesporazume - Foto: TANЈUG
DŽajić i Čović riješili nesporazumeFoto: TANЈUG

"Prije svega moram da istaknem da mi je veoma žao što je na stadionu 'Rajko Mitić' došlo do velikih incidenata. Žao mi je svakog policajca i navijača koji su povrijeđeni u sukobima i svi zajedno moramo da uradimo sve što je u našoj moći da nam se takve stvari ne ponove. Јedan smo narod i ne smijemo da dozvolimo da se među sobom sukobimo na onakav način".

Čović je istakao da je na utakmicu ciljano došao na sjevernu tribinu sa sinom Filipom i predsjednikom Crvene zvezde Telekom Milošem Ninkovićem.

"Ne mislim da je sjeverna tribina stadiona 'Rajko Mitić' gdje se nalaze najvatrenije Zvezdine pristalice na bilo koji način zabranjena zona za funkcionere kluba. Derbi sam imao prilike da pratim iz lože, ali nikada sa sjevera, pa sam poželo da osjetim tu čar i doživim tu energiju. Kada sam stigao na stadion, sve je bilo u potpunom redu, bez bilo kakvih tenzija i moram da naglasim da nikakav kontakt sa navijačima Partizana nisam imao".

On je potom objasnio šta se sve dogodilo uoči početka 148. "vječitog derbija".

"Kao što su svi mogli da vide, incidenti su počeli desetak minuta pre početka utakmice kada je grupa od tridesetak navijača Partizana na istočnoj tribini izazvala sukob, prvo sa pripadnicima obezbjeđenja, a potom i sa navijačima Zvezde koji su na bili na istoku, bliže sjevernoj tribini. To je isprovociralo Zvezdine navijače na sjeveru, a onda je reagovala policija koja je Partizanove navijače potiskivala ka južnoj tribini, a Zvezdine ka severu", naveo je prvi čovjek "crveno-bijelih".

Prema njegovim riječima, veliki sukob desio se kada je policija ušla na sjevernu tribinu, nakon čega je učinio sve da se smire strasti.

"Učinio sam sve koliko je to bilo u mojoj moći u datom trenutku. Ne bih oko svega toga pravio preveliku famu, jednostavno sam se našao na licu mjesta i pokušao da kao predsjednik košarkaškog kluba, kao član Upravnog odbora fudbalskog kluba i kao potpredsjednik Sportskog društva Crvena zvezda svoj autoritet maksimalno stavim u funkciju smirivanja tenzija tako što sam stao između policije i navijača. Ne znam koliko sam u tome uspio, ali sam činio sve što sam mogao".

Čović je rekao da nema dilemu da je incident posljedica provokacije navijača Partizana.

"Ne znam da li je to bio unaprijed smišljen scenario i u to ne želim da ulazim jer nemam informacije. Poslije svega što se dogodilo mislim da se na djelu vidjela ispravnost naše odluke da se košarkaški dueli Crvene zvezde i Partizana igraju bez prisustva gostujućih navijača i da je to bilo najbolje moguće rješenje", zaključio je Čović.