latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:20 | Autor: TANЈUG

Amfilohije: Јermeni i Srbi dijele istoriju stradanja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je liturgiju i parastos žrtvama, kako je prenela Radiotelelivizija Crne Gore, genocida nad Јermenima.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

On je liturgiju služio u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na tivatskoj Prevlaci, tokom koje je rekao da jermenski i srpski narod dijele istoriju velikih stradanja u otomanskom ropstvu.

Vjernost jermenskog naroda Hristu kroz vijekove došla je do svog vrhunca upravo 1915. godine za vrijeme strašnog genocida koji je izvršen nad hrišćanskim jermenskim narodom u Otomanskoj imperiji, istakao je mitropolit Amfilohije, posebno naglašavajući da je "svaki četvrti Srbin i Crnogorac u Prvom svjetskom ratu postradao i poginuo od okupatora", prenijela je RTCG.

Јermenski episkop Tatev Akobijan naglasio je da danas "cijeli svijet" obilježava 100. godišnjicu masovnog stradanja njegovih sunarodnika.

"23. aprila ove godne svih tih preko 1,5 miliona poginulih su kanonizovani i danas smo srećni da se oni na nebu mole za nas i svjedoče o miru, pravdi i ljubavi", rekao je on, prenosi RTCG.

Poslije vjerske službe, u porti manastira Svetog Arhangela Mihaila otvorena je izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom "Prije 100 godina – Јermenska Golgota".