latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:04 | Autor: SRNA

Trebinje: Izložba autentičnih fotografija iz Drugog svjetskog rata

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov otvorio je u Trebinju izložbu fotografija pod nazivom "Koraci ka pobjedi", te prisustvovao projekciji filma "Brestska tvrđava", povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Na izložbi koja je otvorena sinoć u Muzeju Hercegovine, predstavljene su autentične fotografije iz Drugog svjetskog rata koje dokumentuju sve strahote ratnih razaranja i stradanje ruskog naroda pod njemačkom okupacijom, ali i trijumf sovjetske vojske nad mračnim silama Trećeg rajha.

Ivancov je istakao da su izložba i prikazivanje filma samo dio zajedničkog djelovanja i saradnje sa Društvom prijatelja Rusije iz Trebinja, koju Ambasada Ruske Federacije u BiH provodi širom BiH i Republike Srpske povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

"Ovo je naša zajednička pobjeda nad snagama zla i nepravednosti koji su htjeli da porobe naše zemlje. `Brestska tvrđava` je simbol čvrstog ruskog duha koji nije moguće pobijediti, ali nije ostala samo upamćena kod ruskog naroda, već i kod bratskog srpskog naroda", naveo je Ivancov.

On je istakao da ga posebno raduje što je pamćenje na Brestovsku tvrđavu ostalo ne samo kod ruskog naroda, već i "kod braće Srba".

Ivancom je napomenuo da, ni izložba, ni film, ne bi bili prikazani bez pokroviteljstva Njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, te posebnu zahvalnost na trudu i zalaganju izrazio je i đakonu Vladimiru Vukanoviću, predsjedniku Društva prijatelja Rusije i zaposlenim u Muzeju Hercegovine.

Ruski ambasador naglasio je da je upriličeni program nastavak kulturne i duhovne saradnje dva bratska naroda, podsjećajući da su uz podršku Ambasade Rusije u BiH i ranije organizovane izložbe i projekcije filmova u Trebinju. "Nadam se da će to biti tradicija naše zajedničke saradnje i zajedničkog rada", rekao je Ivancov.

Đakon Vladimir Vukanović naglasio je da su izložba i projekcija filma nastavak dobre i uspješne saradnje Društva prijatelja Rusije i Ambasade Ruske Federacije u BiH.

"Tokom slavne istorije ruski i srpski vojnici bili na istoj strani - strani pravde i istine i u današnje vrijeme dva bratska naroda njeguju i produbljuju već uspostavljene dobre odnose", rekao je Vukanović.

Prikazani ruski igrani film "Brestska tvrđava" o herojskoj žrtvi branilaca Bresta, snimljen je, prema istorijskoj epopeji, 2010. godine u režiji Aleksandra Kota.

Organizatori programa su Ambasada Ruske Federacije u BiH, Društvo prijatelja Rusije iz Trebinja i Muzej Hercegovine.