latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:12 | Autor: SRNA

Beograd: Konferencija o borbi protiv terorizma

U Beogradu se održava Konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.
Beograd - konferencija o stranim terorističkim borcima - Foto: TANЈUG
Beograd - konferencija o stranim terorističkim borcimaFoto: TANЈUG

Otvarajući Konferenciju ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da Zapadni Balkan postaje sve primamljivije podneblje za vrbovanje i regrutaciju džihadista i zato je potrebno da se zemlje snažno i jedinstveno odupru terorizmu. On je naveo da je iz Srbije u Siriju i Irak otišlo da se bori više od 30 državljana, a da ih je 10 poginulo, prema podacima policije. Stefanović je na skupu u Palati Srbije, posvećenom borbi protiv terorizma i stranim terorističkim borcima, naglasio da se mora brzo djelovati i spriječiti da neka od zemalja regiona bude meta terorističkih akata. Rekao je da je potrebno da se zemlje snažno i zajednički odupru terorizmu, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou, jer terorizam ne poznaje granice.

Stefanović je još jednom osudio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, kao i sve terorističke akte u kojima su nastradali nevini civili. Istakao je potrebu da se presijeku korijeni finansiranja terorizma koji se nalaze u ilegalnoj trgovini oružjem, narkoticima i pranju novca, navodeći da Srbija vodi beskompromisnu borbu protiv narko-klanova.

Cilj je, navodi ministar, da budu pronađeni i krivično procesuirani svi koji pripadaju radikalnoj islamističkoj ideologiji, njihovi pomagači, te da budu presječeni kanali finansiranja i veza, i njihovi planovi. Ukazao je i na opasnost od zloupotrebe interneta posredstvom kojeg se vrbuju, uglavom, pripadnici islamske vjeroispovijesti.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je posljednjih godina opasnost od terorizma sve veća, što svjedoči i napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da se sve više zemalja suočava sa opasnošću od terorizma i da su glavna prijetnja grupe iz Sirije i Iraka, dodavši da je potrebna bliska saradnja članica EU i zemalja regiona Balkana, kao i da je potrebno spriječiti regrutovanje posredstvom interneta. Rekao je da ne postoji univerzalni pristup za borbu protiv tih pojava, ali da edukacija predstavlja najjače oružje i da u tom pogledu poseban značaj treba pridati mladim generacijama.

Prema njegovim riječima, glavna prijetnja su terorističke organizacije na Bliskom istoku i Siriji, u prvom redu Al kaida, ali i strani borci koji iz čitavog svijeta koji tu dolaze, a potom se vraćaju u svoje zemlje.

Devenport je naglasio da treba spriječiti radikalizaciju pojedinaca, posebno preko Interneta. Potrebno je unaprijediti međuverski i međukulturalni dijalog i podržati međunarodne inicijative protiv radikalizacije, navo je on, i istakao, da se mora odbaciti teza da je nasilje jedini način za promjene u društvu i da se to može ostvariti samo kroz demokratske procese.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da se strani borci regrutuju širom svijeta, uključujući i Srbiju, te da je to važna činjenica, iako je broj stranih boraca iz Srbije prilično mali.

"Povećana saradnja je ključna za suočavanje sa ovim pojavama. Ovo je prioritetna tema OEBS-a. Apelujemo na jaču saradnju, bolju razmjenu podataka, pri čemu OEBS može biti platforma za razgovore", rekao je Burkhard.

Kako je istakao, akcije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma treba preduzimati u svim dimenzijama, a OEBS posebno ohrabruje lokalni pristup.

"Lokalne zajednice najbolje mogu da uoče pojedince pre nego što izvrše teroristički napad", rekao je Burkhard.

Šef misije OEBS je takođe istakao da zemlja više treba da podrži mlade, kako bi se sprečila njihova radikalizacija i mobilizacija.