latinica  ћирилица
29/04/2015 |  18:42 | Autor: SRNA

Svjedok na suđenju Mladiću: Karadžić i Mladić su spasili muslimane u Podrinju

Svetozar Andrić, svjedok odbrane u procesu generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, negirao je da je Vojska Republike Srpske ofanzivom u martu 1993. godine progonila muslimanske civile iz Podrinja, navodeći da su na meti bile muslimanske snage koje su počinile zločine nad Srbima.
 - Foto: B92
Foto: B92

Andrić, koji je u vrijeme rata bio komandant Biračke brigade VRS, drugog dana svjedočenja rekao je da se direktiva četiri Glavnog štaba VRS iz marta 1993. godine, na koju se kao dokaz poziva Tužilaštvo, nije odnosila na progon civila, već na akciju prema muslimanima koji su počinili zločine nad Srbima u Podrinju.

- Ta operacija je bila posljedica zločina nad Srbima u tom području. Za šest mjeseci 1992. godine ubijeno je 370 Srba, a 33 sela su zapaljena i opljačkana - rekao je Andrić.

On je ukazao da je do marta 1993. godine u Skelanima i Bratuncu stradalo 1.322 stanovnika srpske nacionalnosti, od kojih 750 civila, žena, djece i staraca, prenose beogradski mediji.

Andrić kaže da su zahvaljujući vrhovnom komandantu VRS Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću muslimanski civili u Podrinju spaseni od osvete.

- Zbog toga sam ponosan - rekao je Andrić.

On je podsjetio da se VRS po naređenju generala Mladića zaustavila na ulazu u Srebrenicu već 15. maja 1993. godine i da tada, zahvaljujući Mladiću i Karadžiću, gotovo da nije bilo muslimanskih žrtava.

U pisanoj izjavi koja je uvedena u spis penzionisani general Andrić je ocijenio da je osveta jedino objašnjenje za masovno ubistvo muslimanskih muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iskaz narednog svjedoka Mladićeve odbrane sudije Haškog tribunala saslušaće sutra.