latinica  ћирилица
29/04/2015 |  21:30 | Autor: SRNA

Dodijeljene nagrade "Goran Mihajlović - Čvoro"

Nedeljku Zelenoviću uručena je prva nagrada za kratku novinsku priču koju dnevni list "Pres Republika Srpska" dodjeljuje u čast prerano preminulog glavnog i odgovornog urednika Gorana Mihajlovića - Čvore.

Prema mišljenju žirija, Zelenovićeva priča "Tetovaža" najkvalitenija je od trideset pristiglih na objavljeni konkurs za nagradu.

Žiri u sastavu Branko Brđanin - Bajović, Ranko Preradović i Nikola Vukolić odlučili su da drugu nagradu dobije Mihajlo Orlović za priču "Čovjek sa petog sprata", a treću Velimir Savić za priču "Poslednji voz za B.".

Nagrade su uručene na manifestaciji pod nazivom Pomen veče "Goran Mihajlović - Čvoro", na kojem su njegovi saradnici i prijatelji evocirali uspomene na ovog prerano preminulog novinara, urednika, publicistu, a prije svega na jednu ljudsku veličinu.

Urednik "Presa Republika Srpska" Radenko Kuprešak rekao je da je Čvoro prerano izgubio bitku sa životom, ali i otišao u nezaborav. On je izrazio očekivanje da će dodjeljivanje ove nagrade postati tradicionalno.

Branko Brđanin - Bajović podsjetio je da je za svog kratkog života Goran Mihajlović objavio svega dvije knjige, ali da se one, između ostalog, odlikuju vrhunskom prozom i velikom osjećajem za izgrađenu poentu.

Ovo je druga godina da "Pres Republika Srpska" dodjeljuje nagradu za kratku novinsku priču koja nosi ime Gorana Mihajlovića - Čvore.

Nagrada se dodjeljuje krajem aprila kada je Mihajlović preminuo 2013.godine u 48. godini.