latinica  ћирилица
30/04/2015 |  10:14 | Autor: Agencije

Nepal: Beba izvučena živa iz ruševina

Beba stara četiri mjeseca izvučena je živa iz ruševina nastalih poslije razornih zemljotresa u Nepalu, u kojima je provela gotovo cijeli dan.

Svjetski mediji su prenijeli fotografije dječaka prekrivenog prašinom koga su iz ostataka porušenog objekta uspjeli da izvuku spasioci.

Prema navodima dnevnika Katmandu tudej, dječak pod imenom Sonit Aval je potom prebačen u bolnicu gdje je dobio prvu pomoć, a ljekari su objavili da nije zadobio teže povrede, iako se pod ruševinama nalazio 22 sata.

Iz ruševina jedne zgrade u Katmanduu pet dana nakon razornog zemljotresa izvučen je živ 15-godišnji dječak, saopštila je policija.

Dječak je izvručen iz pansiona Hilton Gesthaus, potvrdio je portparol policije Kamal Sing Bam.

On je rekao da se dječak zove Pemba Lama, ali nije iznio druge detalje, prenio je AFP.

Prethodnog dana iz ruševina jednog hotela izvučen je 28 godišnji čovjek.

Spasilački timovi su nastavili sa teškim radom po kiši, tražeći preživjele u ruševinama poslije snažnog zemljotresa u Nepalu, ali vlasti smatraju da su šanse da se pronađe još preživjelih sve manje.

Broj poginulih se povećao na 5.489, a 11.000 ranjenih, samo u Nepalu. U susjednoj Indiji i Tibetu ima više od 80 poginulih.

Mnogi ljudi spavali su na otvorenom, nakon potresa, a prema podacima UN 600.000 kuća je porušeno ili oštećeno.

Zemljotresom je pogođeno oko osam miliona ljudi, a najmanje za dva miliona potrebni su šatori, voda, hrana i lijekovi, u naredna tri meseca.

Poslije glavnog zemljotresa u Nepalu se nastavio i niz manjih potresa.

Premijer Sušil Koirala je rekao za Rojters da bi broj poginulih mogao da dostigne 10.000.