latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:18 | Autor: Agencije

Oko 30 šefova država i vlada u Moskvi na Danu pobjede

Oko 30 šefova država i vlada potvrdilo je učešće na paradi kojom će u Moskvi biti obilježen Dan pobjede i 70 godina završtka Drugog svjetskog rata, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Učešće su potvrdili lideri Azerbejdžana, Јermenije, Belorusije, Kazahstana, Tadžikistan, Abhazije, Јužne Osetije, Kine, Kube, Indije, Јužne Afrike, BiH, Republike Srpske, Venecuele, Vijetnama, Zimbabvea, Makedonije, Mongolije, Kipra, Palestine, Srbije, Slovačke i Češke, šefovi UN I UNESAKA.

Peskov je dodao da neće svi gosti biti u mogućnosti da prisustvuju paradi, zbog svoje zauzetosti, što se posebno odnosi na slovačkog premijera Roberta Fica, njemačku kancelarku Angelu Merkel, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i češkog Miloša Zemana.

Šefovi zapadnih država odlučili su ranije da neće prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom, zbog krize u Ukrajini.

SЈEVERNOKOREЈSKI LIDER OTKAZAO DOLAZAK U MOSKVU

Sjevernokorejski lider Kim Јong-Un otkazao je dolazak u Moskvu 9. maja na proslavu 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz Kremlja.

Peskov je rekao da je razlog "nepredviđena unutrašnja pitanja".

Mladi sjevernokorejski lider, kome je ovo trebalo da bude prvo zvanično putovanje u inostranstvo, prihvatio je poziv Rusije još u januaru, prenio je AFP.