latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:25 | Autor: SRNA

"Noćni vukovi" ušli na teritoriju EU

Grupa ruskih motociklista "Noćni vukovi", uprkos zabranama, uspjeli su pojedinačno da uđu u šengensku zonu i nastavljaju, prema planu, put ka Češkoj i Slovačkoj.

"Uprkos tome što su svi granični prelazi dobili naređenje da ne puštaju motoriste iz grupe `Noćni vukovi`, naši su prešli granicu. Sve ide po planu Cilj je Bratislava. Tamo će se naši motociklisti naći sa motociklistima sa Balkana", saopštio je vođa ovog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba Aleksandar Zaldostanov na zvaničnom blogu.

Poljska je zabranila grupni prolazak "Noćnih vukova" i sa spoljne granice EU sa Bjelorusijom vratila 23 motociklista iz ovog kluba, dok je sve druge ruske učesnike pustila da odaju poštu palim ruskim vojnicima ili da prođu na putu za Berlin.

Zbog toga su odavanje pošte poginulim sovjetskim vojnicima obavili solidarno poljski motociklisti, a jedan član grupe "Noćni vukovi" uspio je da im se pridruži u obilasku koncentracionog logora Aušvic.

On je došao preko Češke, gdje je od prijatelja pozajmio motocikl sa češkom registracijom i ušao u Poljsku.

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek rekao je da Češka neće vraćati "Noćne vukove", pošto je sa poljskih granica vraćena većina motociklista i ostalo ih je nekoliko desetina, ali će pomno pratiti da poštuju zakone i saobraćajne propise.

"Slovačka je demokratska zemlja i neće nikome ništa zabraniti. Time bi se vratili u vrijeme prije 1989. godine. Ali, postupaćemo strogo prema svakome ko prekrši zakone", rekao je juče slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

"Noćni vukovi" krenuli su 25. aprila iz Moskve na trasu dugu 6.000 kilometara preko Bjelorusije da bi 9. maja mogli trijumfalno da se provozaju sa sovjetskim zastavama po Berlinu.