latinica  ћирилица
30/04/2015 |  15:52 | Autor: SRNA

Јunker: Berlin duguje Briselu obavještenje

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker izjavio je danas da će Berlin obavijestiti Brisel o detaljima špijunskog skandala, nakon što je u njemačkim medijima objavljeno da su njihove obavještajne agencije špijunirale zvaničnike EU i Francuske u korist američke Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Njemački dnevnik "Zidojče cajtung" pisao je danas da su obavještajne agencije te zemlje špijunirale najviše francuske i zvaničnike Evropske komisije za potrebe američke NSA.

Prema pisanju lista, njemačka obavještajna agencija BND pomagala je NSA u obavljanju "političke špijunaže" praćenjem najvišerangiranih zvaničnika u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova, Јelisejskoj palati i Evropskoj komisiji.

Analitičari navode da je Vlada njemačkog kancelara Angele Merkel dugo prikazivana kao žrtva savezničke špijunaže, ali se od početka sedmice suočava sa medijskim izvještajima o njemačkoj špijunaži evropskih firmi u korist SAD.

Njemački dnevnik "Bild" je, pozivajući se na dokumente obavještajnih agencija, pisao početkom sedmice da je kancelarija kancelara tokom prvog mandata Merkelove na toj funkciji bila obaviještena o njemačkoj umiješanosti u američku ekonomsku špijunažu, ali da nije reagovala.

"Ne znam da li su njemački agenti aktivni ovdje. Znam iz ličnog iskustva da je veoma teško pod kontrolom držati tajne službe. Njemačke vlasti to treba da riješe i očekujem da će to i učiniti", naglasio je Јunker.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Majcer ponudio je da naredne sedmice pred parlamentarnim komitetom iznese objašnjenje.

Međutim, opozicija je već optužila Vladu da je lagala da ništa nije znala o ekonomskoj špijunaži NSA.