latinica  ћирилица
30/04/2015 |  19:42 | Autor: BETA

Orban ne vraća smrtnu kaznu

Mađarski premijer Viktor Orban ne predviđa uvođenje smrtne kazne, saopštila je vlada poslije negodovanja EU nakon Orbanove najave da želi da pokrene raspravu o tome.
Viktor Orban - Foto: Getty Images
Viktor OrbanFoto: Getty Images

"U Mađarskoj će se voditi rasprava o smrtnoj kazni, ali premijer ne planira da je ponovo uvede", izjavio je portparol mađarske vlade Јanoš Lazar i dodao da je Orban o tome danas razgovarao s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Orban je izazvao nezadovoljstvo EU ove nedjelje izjavom da smrtna kazna, ukinuta 1990. godine u Mađarskoj, treba da bude predmet debate mađarskoj vladi.

Mađarski krivični zakon, koji u svijetu smatraju jednim od najrepresivnijih u Evropi, nema dovoljno "razuvjeravajuću moć", rekao je u utorak Orban reagujući na nedavno ubistvo jednog trgovca.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker zaprijetio je danas Orbanu da će voditi "bitku" s njim ukoliko ponovo uvede smrtnu kaznu.

"Povelja o osnovnim pravima EU zabranjuje primjenu smrtne kazne. Orban treba jasno da stavi do znanja da nema takvu namjeru, a ako je ima onda će biti "borbe'", rekao je Јunker.

Predsjednik Evropske komisije podsjetio je da je ukidanje smrtne kazne bilo uslov za ulazak u EU.