latinica  ћирилица
01/05/2015 |  12:12 | Autor: RTRS

FIFA danas ukida "vlasništvo trećeg lica"

Prvi maj je dan kada stupa na snagu zabrana postojanja "vlasništva trećeg lica" u fudbalu!

Ozbiljan udarac za poslovne agencije i privatne investitore koji su do sada ubirali slatke plodove od posredništva prilikom prodaje igrača.

U pitanju je zabrana postojanja "vlasništva trećeg lica", koje se ogleda u tome da veliki privatni investitori otkupljuju prava na igrača još u ranom dobu, te samostalno kontrolišu tok njegove karijere, donoseći odluke u potpunosti samostalno, u sopstvenom interesu, pišu sportske.net.

Najnoviji i najveći primjerci poslovanja "trećih lica" koje je izuzetno unosno bilo posljednjih godina u Јužnoj Americi jesu, najprije, Karlos Tevez i Havijer Maskerano.

Investiciona kompanija Kije Јorabšijana, pod nazivom "Media Sports Investment" koja je imala vlasništvo nad ekonomskim pravima pomenutih igrača u paketu je Argentince dovela u Vest Hem.

Pomenuti Јorabšijan je vlasništvo dvojice fudbalera podijelio na svoje druge dvije investicione firme, što je izazvalo ogromne kontroverze na ostrvu.

Naime, u to vrijeme vlasništvo trećeg lica je bilo dozvoljeno samo u toj mjeri dok investicioni fond nema uticaja na poziciju igrača u klubu niti na transfer politiku.

Ipak, kasnije je utvrđeno da je Јorabšijan imao pravo da proda bilo koga od pomenutih fudbalera u bilo kom trenutku drugom klubu. Vest Hem je zbog učešća u poslovanju sa "trećim licem" dobio kaznu od Premijer Lige u iznosu od 5.5 miliona funti, a pomenuti Јorabšijan je kasnije učestvovao i u daljem transferu igrača, prije svega Teveza u Јunajted, a potom i Mančester siti kada je njegov ugovor u potpunosti otkupljen od "trećeg lica" za sumu od 47 miliona funti, što je izazvalo dosta polemike u Јunajtedu koji je smatrao da je primarni dogovor prekršen.

Vlasništvo trećeg lica prisutno je i u slučaju Radamela Falkaa, kao i Nejmara o čijem je transferu tek bilo polemike, u vezi sa spornim transferima novca na račune firme koja je u vlasništvu Nejmarovog oca.

Na vlasništvo trećeg lica se u fudbalskom svijetu uglavnom gleda krajnje negativno, gotovo iz robovlasničkog ugla.

Ukidanje ove prakse očistiće fudbal spoljašnih interesa, agenti će kao i do sada biti posrednici u ugovorima za određeni procenat prilikom realizacije željenih transfera.

Ukidanje vlasništva trećeg lica zvanično je stupilo na snagu danas.