latinica  ћирилица
03/05/2015 |  13:40 | Autor: SRNA

Koen: NATO napad na SRЈ narušio postsovjetski poredak

Bombardovanjem SR Јugoslavije narušen je postsovjetski poredak, a odgovor Rusije na širenje NATO ka njenim granicama je razuman, izjavio je profesor na univerzitetu Prinston i Njujorku, Stiven Koen.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

- Zapad optužuje Rusiju da je uništila postsovjetski poredak, ali ako se vratimo u 1999...to počinje američkom vazdušnom invazijom na Srbiju - rekao je Koen u intervjuu za "DŽon Bačelor šou".

Prema njegovim riječima, Rusija nikada nije pozvana da učestvuje u onome što je postao NATO poredak u EU, dok se NATO proširio od Berlina sve do ruskih granica.

Koen, koji je dobar poznavalac Rusije, ocijenio je da ništa ne ukazuje da Moskva traži da obnovi Sovjetski savez kao geopolitički fenomen i zaključio da "Rusija želi da bude slobodna od vojne prijetnje".

On napominje da bi se SAD ponašale na isti način da se ruske baze postavljaju u Meksiku ili Kanadi.

- Rusija ne želi sferu uticaja, ukoliko ne govorimo o trgovinskoj sferi uticaja koju svaka zemlja želi. Ali, ono što traži i za šta bi išla u rat je zona bezbjednosti, što znači bez stranih vojnih baza na njenim granicama, u Ukrajini i u Gruziji, zato što se NATO u ovom trenutku pomjera ka Gruziji - upozorava američki profesor.

On je ocijenio da svijet prolazi kroz geopolitičku tranziciju i da svijet više neće biti onakav kakav je bio prije pet, šest godina, "svakako ne u Evropi".

- Ovo su istorijska vremena, a epicentar promjena je u Ukrajini - ocijenio je Koen.