latinica  ћирилица
03/05/2015 |  13:51 | Autor: RTRS

I.Sarajevo- Sve pohvale za Festival harmonike

Proglašenjem pobjednika u devet kategorija i nastupom u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, završen je Šesti internacionalni festival harmonike Akordeon Art.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Festival je ove godine okupio više od 600 umjetnika iz 19 zemalja. Akordeon Art jedna je od najznačajnijih manifestacija akademske muzike kod nas i u regionu, a njen značaj prepoznat je i u Evropi, što dokazuju profesori i umjetnici sa evropskih univerziteta, koji su i ove godine bili gosti festivala.

Oko 230 mladih akordeonista iz cijelog svijeta, takmičilo se u devet kategorija, a najbolji su nagrađeni diplomama, peharima i vrijednim novčanim nagradama.

Stojan Boljić, student prve godine magistrature na Muzičkoj akademiji "Gnjesnik" u Moskvi, bio je među pobjednicima ovog festivala i prije dvije godine.

- Učestvovao sam na takmičenjima kao predstavnik Bosne i Hercegovine na svjetskim takmičenjima u Portugalu, Kini, Italiji, najveći mi je uspjeh je šesto mjesto - kaže Stojan.

Akordeon Art iz godine u godinu, po sadržaju i kvalitetu prerasta u jednu od najznačajnih manifestacija iz oblasti harmonike u Evropi, i postao je nešto po čemu je Istočno Sarajevo ucrtano na mapu umjetničkih dešavanja u svijetu.

- Imao sam priliku da ovdje budem i 2008. godine i vidio sam izuzetne učesnike i akordeoniste. Nadamo se da će 2017. godine Svjetski kup harmonike biti održan ovdje u Istočnom Sarajevu - rekao je Rejmon Bodel, predsjednik Međunarodne Konfederacije akordeonista.

- Festival je po mišljenju mnogih stručnjaka jedan od najznačajnijih festivala harmonike, a važan je i po broju učesnika. 49 kandidata studenata se takmiči, a i po organizaciji i kvalitetu kažu da smo na zavidnom nivou - istakao je Zoran Rakić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U revijalnom dijelu festivala nastupio je Orkestar harmonike Nacionalne muzičke akademije Ukrajine iz Kijeva, a koncert je održao i najveći akordeonista današnjice, Јurij Šiškin.