latinica  ћирилица
03/05/2015 |  14:33 | Autor: SRNA

Regata krenula iz Višegrada

Oko 70 članova kajak kluba "Srpski veslači" iz Beograda nastavili su danas regatu rijekom Drinom iz Višegrada, nakon što su juče krenuli od Ustiprače.
Višegrad - regata - Foto: SRNA
Višegrad - regataFoto: SRNA

Predsjednik kluba "Srpski veslači" Dejan Јovanović rekao je da su učesnici tradicionalne 16. regate Memorijal "Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk" iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH i Srbije, a kajakašima su se pridružili i učesnici iz Višegrada.

Ljubitelji Drine veslaće danas od Višegrada do kampa u Starom Brodu, u dužini od 17 kilometara, rekao je Јovanović.

On je istakao da je planirano da regata sutra pređe u Srbiju kod brane Perućac, na sezonskom graničnom prelazu sa BiH koji je prvi put otvoren prošle godine zbog prolaska regate.

- Ovo je turističko-rekreativna regata i nema takmičarski karakter, a cilj joj je da se veslači upoznaju sa ovim dijelom Balkana, sa kanjonima rijeka Lim, Drina i Sava, te ljepotama gradova - navoe je on.

- Moto ovogodišnje regate je "Veslanjem za čistiju Drinu", jer svojim primjerom brige u očuvanju naših rijeka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom rješavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u rijeke, a takođe otpadne vode direktno izlivaju u rijeke - rekao je Јovanović.

Učesnica regate iz Njemačke Barbara Vinković rekla je da peti put dolazi na regatu, jer joj se dopada zemlja, druženje, veslanje i priroda, a za Drinu i Višegrad je navela da su prelijepi.

Učesnik iz Višegrada Darko Andrić kaže da je zadovoljstvo biti učesnik ovakve regate. "Drina je fantastična, a posebno veslanje pored predivne ćuprije i Andrićgrada upotpunjuju tu ljepotu", naveo je Andrić.

Regata je počela 2. maja, a završava se 8. maja na rijeci Savi kod Sremske Mitrovice.