latinica  ћирилица
03/05/2015 |  15:52 | Autor: RTRS

Beč se sprema za "Pjesmu Evrovizije" (VIDEO)

Iako je do takmičenja za pjesmu Evrovizije ostalo više od dvije sedmice, iz Beča svakodnevno stižu vijesti o pripremama za najveći muzički šou na svijetu.

Više od 350 kamiona dopremiće 3.500 tona materijala za dvoranu Štadthale.

Bina ovogodišnje "Pjesme Evrovizije", koja će od 19. od 23. maja biti održana u Bečkoj gradskoj hali, imaće formu velikog svjetlećeg oka, a biće sastavljena od velikog broja vodoravno poredanih stubova, koji simbolizuju mnogobrojne učesnike ovog takmičenja.

Bina Eurosong 2015 (Foto: www.orf.de)

Beč je uveliko sav u znaku ovog događaja. Čak je u saobraćaj pušten tramvaj sa logom ovogodišnjeg Evrosonga.

Čelnici grada navode da mogu pred milijardom ljudi pokazati da Beč nije samo najbolji grad za život, već da se izdvaja po raznolikosti, radosti i toleranciji.

- Iskren da budem, bilo je iznenađenje za nas da smo prošle godine osvojili prvo mesto i ostvarili pravo da budemo domaćini, ali nas to vrlo raduje jer smo navikli da na internacionalnom nivou uživamo visok rejting: Sedište UN-a i mnogih međunarodnih organizacija je u našem gradu. 2008. godine smo bili domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu pa nam to nije nepoznat osećaj. Svakako su Bečlije pomalo i radoznale kako je to biti svjedok i domaćin različitim predstavnicima evropskih zemalja u okviru jednog muzičkog takmičenja takvog kolorita kao što je Evrovozija. Pored toga, bićemo i domaćini mnogim državnim delegacijama koje će pratiti svoje muzičke predstavnike, što će biti i prilika da stupimo u kontakt i ostvarimo dublju saradnju, istakao je dr Mihael Ludvig, gradski ministar za stambenu izgradnju Beča.

Grad Beč je spreman za ovo takmičenje, a da li su učesnici i kakva su njihova očekivanja ?

- Želim samo da se zabavim, pjevam, plešem. Samo zabava, rekao je Gaj Sebastian, predstavnik Australije i dodao da je 
kada radiš nešto što voliš, ne želiš da se to završi već da taj osjećaj proživljavaš ponovo i ponovo.

Predstavnica Gruzije Nina Sablati rekla je da ne želi da ima prevelika očekivanja.

- Ovo je za mene samo performans i to je to, dodala je ona.

Na izboru za najbolju pjesmu Evrope, Makedonija i Srbija će nastupiti prve, a Crna Gora i Slovenija druge polufinalne večeri.

Finale Evrosonga je 23. maja u dvorani Štadthale u Beču.

Žrijebom je već određeno kada će koja od 33 zemalja nastupiti u polufinalnom takmičenju, koje će, kao i glavno veče, biti održano u najvećoj bečkoj dvorani.