latinica  ћирилица
03/05/2015 |  16:00 | Autor: RTRS

Petar Božović: Posao koji volite nikad nije težak (VIDEO)

Legendarni glumac Petar Pera Božović već neko vrijeme boravi u najvećem gradu Srpske. Neki od Banjaluča mogli su ga sresti na ulici ili u nekom od kafea i restorana. Ipak, oni koji ga žele vidjeti, prvenstveno će ga pronaći u pozorištu. Naime, povod njegovog boravka je naravno poslovnog karaktera.

Vjerni posjetilac Banjaluke, kako poslovno, tako i privatno, jeste velikan našeg glumišta, Petar Božović. Popularni srpski glumac već mjesec dana boravi u našem gradu. Predstavu "Luča Mikrokozma" Petra Petrovića Njegoša odigrao je u saradnji sa Prvim beogradskim pjevačkim društvom u Banskom dvoru, a ono što nas očekuje jeste nova predstava prema tekstu Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića, sa kojim je sarađivao u više projekata.

- Nikola je, rekao bih, multimedijalna zvezda. On čega god se prihvati , to se pozlati. Mnogo je talentovan, rekao je Božović.

Iako u zrelijim godinama, Božović i dalje radi punom parom. U ovom vrsnom umjetniku ne jenjava mladalački entuzijazam, pa usput ugovori i još po neko igranje. Tako će Banjalučani moći i da čuju kazivanje Nikolaja Velimirovića 9. maja u Narodnom pozorištu.

- Mi znamo za njega, ali ne znamo šta je sve on pričao i govorio. Ne znamo dovoljno, dodaje on.

Posljednji filmski projekat koji je radio je specifičan, ako ništa drugo a ono zbog kolega. Naime, nakon dugo vremena u domaću kinematografiju vratio se Žarko Laušević, koji u filmu Miroslava Momčilovića Smrdljiva bajka, pored Јelene Đokić i Petra Božovića tumači glavnog junaka. U prošlom Momčilovićevom filmu Božović je ostao zapamćen po čuvenom monologu doktor ljubavi. Ali ono što nas je zanimalo je naravno, saradnja sa Lauševićem, odnos i emocije, jer su oni stari drugovi.

- Prošle godine sam išao kod Žarka i pričali smo, da li bi nešto radili. Vrlo je osjetljivo vratiti čovjeka poslije svega što se desilo, ističe Božović i dodaje da je, sa te strane uspio i da to smatra svojim doprinosom i kinematografiji i ličnom prijateljstvu.

Sa gradom na Vrbasu u vezi je na više načina. Čest je gost na slavama, kod kumova, ali je u BAЈNOЈ LUCI, kako Pera od milja naziva Banjaluku, boravio i tokom operacije koljena i kuka, tako da je redovan i na kontrolama. Pored svega toga i dalje radi i ne misli na penziju.

- Posao koji volite nikad nije težak, čini vas mlađim, kaže Božović. Upravo to uvjerenje i njemu samom daje snagu da istraje u svemu čim se bavi. Zato i opstaje važeći za jednog od najboljih domaćih glumaca svih vremena.