latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:11 | Autor: TANЈUG

Koen: Nema globalne bezbjednosti bez Rusije

Nijedna moderna globalna prijetnja bezbjednosti ne može efikasno da se riješi bez saradnje sa Rusijom, smatra američki istoričar Stiven Koen.
Stefan Koen - Foto: Screenshot/YouTube
Stefan KoenFoto: Screenshot/YouTube

Koen naglašava da je Ukrajina već suviše koštala Ameriku kad je riječ o nacionalnoj bezbjednosti, prenosi portal Sputnjik.

Svijet je, prema njegovim riječima, danas mnogo opasniji i slabije uređen nego prije 25 godina, kada je postojao SSSR.

"Danas ima više država koje posjeduju nuklearno oružje, ali i manje kontrole nad njim. Češći su regionalni sukobi, više je etničke i vjerske mržnje, kao i političkog ekstremizma i netrpeljivosti", smatra istoričar i profesor na Univerzitetu u Prinstonu.

Prema Koenu, nijedna od ovih egzistencijalnih opasnosti se ne može riješiti bez saradnje sa Rusijom, pa je zato ideja da se ona izoluje, oslabi i destabilizuja, kao i da se izvrši promjena režima u Moskvi - osuđena na propast.

"Nemoguće je izolovati Rusiju. Ona je prevelika, prebogata, i ima dobre veze u svijetu. Rusija danas ima brojne mogućnosti na zapadu, a i šire", rekao je Koen.

Profesor je ukazao na činjenicu da, bez obzira na trenutnu medijsku kampanju koja se vodi protiv nje, Rusija i dalje ima partnere, simpatizere i saveznike širom svijeta, čak i na zapadu, prenosi Sputnjik.

Time što pokušava da je izoluje, Zapad podstiče Moskvu da se okrene na drugu stranu, kaže Koen, dodajući da se Kremlj već okrenuo Pekingu.

On je upozorio i da pokušaji destabilizacije Rusije mogu samo produbiti navedene opasnosti i stvoriti nove. Pozicija SAD u ukrajinskoj krizi je, prema njegovim riječima, već koštala Vašington kad je riječ o nacionalnoj bezbjednosti.

"Vašington je izgubio partnera u Kremlju, ne samo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, već i mnogo njegovih budućih nasljednika", smatra Koen.

U međuvremenu, geopolitički sukob u Ukrajini, kako kaže, okreće Evropu protiv Amerike, upozoravajući da cjelokupna situacija može da destabilizuje i Trans-atlantsku alijansu, prenosi Sputnjik.

"S obzirom da nas je SAD gurnula u novi hladni rat, bliži smo pravom ratu sa nuklearnom Rusijom", zaključuje Koen.