latinica  ћирилица
04/05/2015 |  12:59 | Autor: SRNA

RS, vještačka oplodnja: Povećano učešće lokalnih zajednica

Broj odobrenih zahtjeva za finansiranje troškova vantjelesne oplodnje u 2014. godini u odnosu na 2011. godinu povećan je za 40 odsto, što ukazuje na podizanje društvene svijesti lokalnih zajednica o značaju provođenja mjera populacione politike.

U 2011. godini 13 opština /gradova primilo je 93 zahtjeva, a odobrilo 41, dok je u 2014. godini 27 opština/gradova primilo 124, od čega je odobrilo 106 zahtjeva za finansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Imajući u vidu koliki je značaj učešća lokalnih zajednica u provođenju mjera populacione politike, Vlada Republike Srpske je i ove godine donijela zaključak kojim se zadužuju jedinice lokalne samouprave, koje nisu u budžetima planirale sredstva za finansiranje trećeg i narednog postupka vantjelesne oplodnje, da ta sredstva planiraju za narednu godinu, a da za 2015. godinu finansiranje vrše sa drugih budžetskih pozicija slične namjene.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske podsjećaju da se iz budžeta Republike Srpske finansiraju dva postupka vantjelesne oplodnje.

U saopštenju Ministarstva napominje se da se Republika Srpska priključila većini razvijenih evropskih zemlja koje snose troškove procedure i terapija vantjelesne oplodnje s ciljem rješenja problema steriliteta.