latinica  ћирилица
04/05/2015 |  13:45 | Autor: SRNA

Andrićgrad za dva dana posjetilo 15.000 turista

Andrićgrad je za vrijeme prvomajskih praznika posjetilo oko 15.000 turista iz cijelog svijeta, a najviše iz Srbije, rekao je menadžer Andrićgrada Đorđije Šipčić.

- Svi smještajni kapaciteti tokom proteklog vikenda bili su popunjeni u Andrićgradu, tražio se krevet više, a najviše turista bilo je iz Srbije, Njemačke, Bugarske, Јapana i Makedonije - naveo je Šipčić.

On je istakao da su i ugostiteljski objekti bili puni, a da su turisti najviše zainteresovani za kulturne sadržaje Andrićgrada.

- Turisti su tokom boravka u Andrićgradu najčešće posjećivali galeriju "Lubarda" u Andrićevom institutu, kao i multipleks "Doli Bel" sa različitom ponudom filmova - dodaje Šipčić.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da se, prema interesovanjima na Sajmu turizma u Beogradu, očekivao dolazak velikog broja turista u Andrićgrad i Višegrad.

- Na Sajmu je vladalo veliko interesovanje, tako da se to odrazilo i na posjetu tokom prvomajskih praznika - rekla je Todorovićeva i dodala da su turistički radnici i radnici ugostiteljskih objekata bili zadovoljni.

Ona je istakla da je Andrićgrad centar kulture i umjetnosti i da tokom cijele godine privlači turiste svojim sadržajima, a da su zabilježeni dolasci turista iz Јapana, Tajlanda, Јužne Amerike i cijele Evrope.

Osim povećanog broja noćenja, ovi rezultati doprinijeće jačanju imidža kompleksa Andrićgrad i kompletne opštine Višegrad, kažu u turističkoj organizaciji Višegrad.

- Tokom proteklog vikenda, za vrijeme prvomajskih praznika, na graničnom prelazu Vardište registrovano je 18.806 prelazaka stranaca - rekao je inspektor za kontrolu prelaska granica Muris Peljto.

Andrićgrad je u protekloj godini posjetilo oko 200.000 turista iz svih dijelova svijeta.