latinica  ћирилица
16/05/2015 |  08:00 | Autor: RTRS

"Noć muzeja" širom Srpske

I širom Republike Srpske večeras se održava evropska kulturna manifestacija "Noć muzeja"
Noć muzeja - Foto: Screenshot
Noć muzejaFoto: Screenshot

Tradicionalna Međunarodna manifestacija "Noć muzeja" u Banjaluci biće obilježena u Muzeju Republike Srpske i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Manifestaciji u Muzeju Republike Srpske u 18.00 časova prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Malešević će u 21.00 čas prisustvovati obilježavanju "Noći muzeja" i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Tradicionalna evropska manifestacija "Noć muzeja" u isto vrijeme, 16. maja, obilježava se u više od 2.000 muzeja širom Evrope.

Muzej Republike Srpske pripremio je bogat programski sadržaj kojim će biti obilježena ova evropska manifestacija, a 150 učesnika pobrinuće se da nekoliko sati planiranog programa bude i edukativno i zanimljivo.

Centralni vizuelni događaj manifestacije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće video-maping "Laboratorija svjetla", koji se odnosi na digitalnu video-projekciju na fasadi muzeja.

Sarajevo

I Stara crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale pripremili su bogat kulturno-umjetnički program.

U porti Stare crkve biće upriličena izložba ikonopisca Marije Davidović, u muzičkom dijelu nastupiće članovi Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, trio "Pješčanik", više vokalnih solista i članova baletske grupe.

Bijeljina

Muzej Semberije deseti put u Bijeljini organizuje program za "Noć muzeja" koja se večeras realizuje u muzejima u oko trideset evropskih zemalja.
Posjetiocima se nudi jedinstvena prilika da posjete stalne muzejske postavke od 17.00 do 1.00 čas, kao i bogat kulturni i zabavni program.

Iz Muzeja je najavljeno da manifestacija tradicionalno počinje programom za djecu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda osnovne škole, za koje je organizovana grnčarska radionica.

Od 19.30 časova predviđen je koncert učenika gradske Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", Vokalne etno grupe i narodnog orkestra Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Semberija".

U Muzeju će biti postavljena nesvakidašnja izložba Citata iz kultnog italijanskog stripa "Alan Ford" pod nazivom "Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti".

Publika će od 21 časov i 30 minuta imati priliku da uživa u scenskim prikazima i monolozima iz komedija u izvođenju gradskog teatra "Ubuntu".

Od 22.30 do 1.00 čas najavljen je koncert benda "Arka".

U "Noći muzeja" Sala za istoriju biće pretvorena u bioskopski prostor gdje će biti prikazan meksički crtani film "Anđeo uništitelj" iz 1962. godine i njemački crtani film iz 2012. godine "Više od meda".

Ulaz na sve najavljene programe u "Noći muzeja" je besplatan.

Prijedor

Muzej Kozare u Prijedoru obilježiće "Noć muzeja" višečasovnim programom.
Program čini aktuelna postavka crteža iz likovne zbirke Muzeja Kozare koju je priredio kustos Aleksa Milić, zatim otvaranje etnološke izložbe "Vodenički prsten u Podgrmečju", koju je priredio Milovan Antonić u saradnji sa kustosom Marijom Radaković i za kraj je predviđena projekcija filma "Nekad i sad - kuće znamenitih ljudi: doktor Arčibald Rajs".

Predavanje iz arheologije o rimskom vojnom logoru Viminacijumu kod Kostoca u Srbiji održaće Mirjana Vojvoda, a u muzičkom dijelu učestvovaće David Mastikosa i kvartet klarineta, flauta i klavir.

Program počinje u 20.00 časova i predviđeno je da traje do 1.00 čas iza ponoći.

Foča

Muzej Stare Hercegovine u Foči, koncertom učenika Osnovne muzičke škole i video prezentacijom muzejskih postavki, prvi put učestvovaće u obilježavanju međunarodne manifestacije "Noć muzeja", najavljeno je iz ove ustanove.
Od 18.00 časova sve do pola sata iza ponoći biće slobodan ulaz za posjetioce koji mogu pogledati stalne postavke "Foča u prošlosti", "Fočanski period NOB-a", Etnografsku postavku i izložbu "Bitka na Sutjesci", te gostujuću izložbu "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" Narodnog muzeja iz Kruševca.

Koncert muzičke škole počeće u 19.00 časova, a video prezentacija je od 20.30, nakon čega će za posjetioce biti priređen koktel.