latinica  ћирилица
16/05/2015 |  19:55 | Autor: RTRS

Žene žrtve rata traže da se riješi pravni status

Nadežda Јanković izabrana je za predsjednicu Skupštine Udruženja žena žrtava rata.
"Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske" - Foto: RTRS
"Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske"Foto: RTRS

Udruženje je još prošle godine podnijelo inicijativu da ozakoni postojanje i položaj žena žrtava rata, jer jedino u Republici Srpskoj nemaju status od javnog interesa.

Centar za istraživanje rata i ratnih zločina RS počeo je sa prikupljanjem dokumentacije kako bi se napravila baza podataka o žrtvama rata, jer do sada ne postoji tačna evidencija. 

,,Ako se usvoji zakon, svaka žena će moći da podnese zahtjev za ostvarivanje statusa žena žrtava rata, jer sad to ne postoji. Drugo, ako podnesu zahtjev, prava proizilaze iz tog statusa, prednost pri liječenju, obeštećenje'', rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata.

Milorad Kojić, direktor Instituta za istraživanje rata i ratnih zločina RS kaže: ,,Do sada je evidentirano preko 2.500 ubijenih žena u ratu, takođe imamo evidenciju od 827 žena žrtava torture koje su bile u logorima i seksualnog nasilja, a još uvek se traga za 278 žena. To upravo ukazuje da ova populacija zaslužuje posebnu pažnju i na neki način širi zahvat delovanja''.