latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:49 | Autor: SRNA

Debre: Priština napada Beograd da bi odbranila sebe

Francuski filozof Režis Debre ocijenio je najave iz Prištine da će tužiti Beograd za genocid vidi kao njihov napad da bi odbranili sebe.

Debre, koji je 1999. godine podigao glas protiv NATO agresije na Srbiju i uputio otvoreno pismo tadašnjem predsjedniku Francuske Žaku Širaku da nema ključnog razloga za to, rekao je da najave kosovske tužbe predstavljaju samo kontratežu sve izvjesnijem osnivanju specijalnog suda za zločine OVK.

"Siguran sam da čitava ta ideja nije objektivno zasnovana, a znamo da su sami rukovodioci sa (samoproglašenog) Kosova danas predmet optužnice", rekao je Debre za "Večernje novosti".

On je dodao da riječ genocid, koju Priština navodi kao predmet potencijalne tužbe protiv Beograda, ne smije da se koristi tak tako i da je ona kao oružje.

Govoreći o uticaju međunarodne zajednice na rješenje "kosovskog pitanja", Debre je rekao da ne zna šta uopšte znači pojam "međunarodna zajednica", posebno u svjetlu činjenice da ona danas isključuje dvije trećine postojećeg svijeta.

"Ne koristim taj termin, jer to što se danas zove međunarodna zajednica isključuje Kinu, Indiju, Afriku i Latinsku Ameriku i podrazumjeva SAD i dio Evrope, odnosno deset odsto stanovništva planete", ukazao je Dabre i dodao da je i uloga UN u pitanju Kosmeta zanemarljiva jer, kako je rekao, UN djeluje posteriori umjesto a priori.

U osvrtu na nedavne terorističke napade na Balkanu, Debre je naglasio da problem upostavljanja mirnog suživota različitih etničkih zajednica postoji deset hiljada godina, a da čudotvoranog lijeka za njegovo uspostavljanje nema.

"Postoji međunarodno pravo koje bi moglo da se primjenjuje uz dosta amnezije i uz isto toliko ljudskosti građanstva. Da bi se danas neko dobro bavio politikom, on mora da prouči istoriju religije", zaključio je Debre.