latinica  ћирилица
18/05/2015 |  18:30 | Autor: Blic

Haradinajev brat na crnoj listi Amerike

Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, ostao je na crnoj listi Stejt departmenta i prilikom njenog posljednjeg ažuriranja 28. aprila 2015.
Ramuš Haradinaj - Foto: FONET
Ramuš HaradinajFoto: FONET

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš, prema saznanjima srpske BIA, dovodi se u neposrednu vezu s organizovanjem terorističkih grupa koje su izvele napad u Kumanovu 9. maja. On je na crnoj listi SAD još od 2001, kada su Makedoniju potresli oružani sukobi s Albancima, a Amerikanci su mu nedavno poručili da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Naime, Ambasada SAD u Prištini je, nakon provjere spiska od 15 poslanika koji je trebalo da krajem maja posjete američku vojnu bazu u Njemačkoj, skinula Dauta Haradinaja. Osim njega, zeleno svjetlo nisu dobili poslanik Samoopredjeljenja Redžep Seljimi i poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša. Sva trojica su bili ratni komandanti OVK i pripadnici tzv. Kosovskog zaštitnog korpusa i svi su već 14 godina na toj listi koja podrazumijeva zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje imovine.

Izvor lista Blic iz albanskih političkih krugova u Prištini kaže da ova zabrana odlaska u vojnu bazu SAD nema veze s posljednjom krizom u Makedoniji, ali ističe da se "nešto ozbiljno dešava".

- Amerika je počela da okreće leđa herojima Kosova iz OVK. Američka ambasada je dala zabranu za Haradinaja, koji je predsjednik parlamentarne Komisije za nadgledanje Bezbjednosnih snaga Kosova, kao i za Seljimija i Berišu, koji su članovi Komisije, dok su zeleno svjetlo dobile poslanice poput Dorutine Maljoku iz DSK, poznate po tome što optužuje tajnu službu OVK da joj je ubila oca koji je bio savjetnik kod Rugove - kaže sagovornik iz Prištine.

Stejt department je 26. juna 2001. stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji. Budući da ni ove godine nije skinut s liste, proizlazi da ga međunarodni obavještajni faktori i dalje ocjenjuju kao osobu koji predstavlja opasnost.