latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:05 | Autor: TANЈUG

BiH predsjedava Komitetu Savjeta Evrope

Bosna i Hercegovina preuzela je od Belgije predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope za narednih šest mjeseci.

Primopredaja će se obaviti danas u Briselu na 125. sjednici Komiteta ministara, na kojoj će se okupiti ministri spoljnih poslova 47 zemalja članica Savjeta Evrope.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, predstaviće prioritete BiH tokom narednog šestomjesečnog predsjedavanja.

Istovremeno, odlazeći predsjedavajući Didier Rejnders predstaviće sve osobe koje su učestvovale u belgijskom predsjedavanju.

Crnadak je posebno naglasio da će istovremeno predsjedavanje Srbije OEBS-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje Savjeta Evrope i OEBS-a na još veći nivo, kao i za unapređenje saradnje dvije susjedske zemlje, te da će BiH nastaviti da pruža podršku reformi Savjeta Evrope.

Tokom generalne debate, Crnadak je, između ostalog, izrazio punu podršku BiH punom poštivanju osnovnih principa na kojim počiva Savjeta Evrope, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. On je izrazio punu podršku BiH usvajanju dokumenata Savjeta Evrope čiji je cilj jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Tokom ministarskog sastanka potpisana je i "Zajednička izjava o borbi protiv terorizma".

Zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope prethodio je neformalni sastanak takozvane "Petorke" koji je bio prilika da se izrazi afirmativna podrška predsjedavanju BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope i predsjedavanju Srbije OEBS-om, te istaknu najznačajni izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak preuzeo je na sastanku Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji je održan u Briselu, predsjedavanje Komitetom, čime je BiH od Belgije zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evrope.

DELEGACIЈA EU POZDRAVILA PREDSЈEDAVANjE BiH

Delegacija EU u BiH pozdravila je predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope, koje počinje danas.

Otpravnik poslova Delegacije Renco Davidi izjavio je da je ovo "prava prilika za zemlju da kapitalizuje svoje snage i projektuje svoje vrijednosti u međunarodnom okviru".

Davidi je naglasio da predsjedavanje BiH tokom narednih šest mjeseci predstavlja veliku odgovornost prema ostalim 46 država članica i veliku priliku za BiH.

On je podsjetio da Savjet Evrope ima ključnu ulogu u promociji saradnje između evropskih zemalja u oblastima pravnih standarda, ljudskih prava, demokratskog razvoja, vladavine prava i kulturne saradnje.

- BiH je predložila ambicioznu listu dobro odabranih prioriteta za svoje prvo predsjedanje. Želimo njenim predstavnicima uspješan rad i radujemo se provođenju prioriteta, istakao je Davidi.

.