latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:07 | Autor: SRNA

NSRS: O uvođenju mreža zdravstvenih ustanova (VIDEO)

Poslaničkim pitanjima Vladi Srpske u Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku proširene su nadležnosti Poreske uprave RS.
Poreska uprava Republike Srpske nadležna je za vođenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i za inspekcijski nadzor nad obavezom registracije subjekata, navodi se u obrazloženju Nacrta.

Zakonskim rješenjima definisani su i slučajevi kada Poreska uprava može uskratiti dodjelu jedinstvenog identifikacionog broja. Definisano je i da Poreska uprava RS može odjaviti obveznika za koga se utvrdi da su plaćene sve obaveze, dodaje se u obrazloženju.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku.

19.40...BOGDANIĆ: UVOĐENjE MREŽE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite rekao je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave. Bogdanić je rekao da se na osnovu dosadašnje primjene zakona ukazala potreba da se preciznije uredi primarna zdravstvena zaštita, te da se omogući obavljanje zdravstvene djelatnosti i drugim pravnim licima, uz ispunjenje propisanih uslova.

"Razlog za donošenje ovog zakona je njegovo usklađivanje sa drugim zakonima, prvenstveno sa zakonom koji uređuje inspekcije", istakao je Bogdanić.

Narodni poslanici razmotrili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave. Ovim zakonom je definisano da Vlada osniva savjet za zdravlje, koji ima nadležnost da analizira stanje u oblasti zdravstvene zaštite, te predlaže i podstiče donošenja mjera za unapređenje zdravstvene zaštite.

Savjet ima sedam članova koje imenuje i razrješava Vlada na period od četiri godine iz reda istaknutih stručnjaka iz pojedinih grana medicine ili stomatologije na prijedlog ministra, dodaje se u obrazloženju.

Poslanik SNSD-a Nenad Kuzmić smatra da domovi zdravlja u lokalnim zajednicama, osim Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske, trebaju imati mogućnost da vrše zdravstvene preglede sportista i izdaju ljekarska uvjerenja.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić mišljenja je da je predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti mnogo bolji od postojećeg.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da bi trebalo iskoristiti poslovničku mogućnost da se ovaj prijedlog zakona uputi u treće čitanje u Parlament da bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja u korist građana.

18:15 ZA RAVNOPRAVNIЈI RASPORED SUDOVA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima RS, čiji je cilj ravnoravniji raspored sudova i njihove organizacije. Ministar pravde Anton Kasipović istakao je da je odredbama zakona o gradovima Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje uređeno područje, nadležnosti, organi i njihovo finansiranje.

"Zbog toga je bilo potrebno izvršiti izmjenu člana navedenog zakona kojim je definisana stvarna nadležnost osnovnih sudova, s obzirom da su pomenuti gradovi do stupanja na snagu zakona imali status opština", rekao je Kasipović, obrazlažući zakonska rješenja.

On je naglasio da su odredbama Zakona o osnivanju opštine Stanari uređeni osnivanje, područje, nadležnosti, organi, izbor organa i njeno finansiranje.

"S tim u vezi, bilo je potrebno izvršiti izmjenu zakona na način da bude definsana stvarna nadležnost Osnovnog suda u Doboju, odnosno da bude navedena i opština Stanari, osim grada Doboj i opštine Petrovo", pojasnio je Kasipović.

Narodni poslanici razmotrili su i Prijedlog zakona o transfuzijskoj djelatnosti kojim se uređuje transfuzijska djelatnost, sistem kvaliteta u ovoj djelatnosti i obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi i komponenti krvi za građane Srpske. Zakonskim rješenjima predviđeno je formiranje Savjeta za transfuzijsku djelatnost kao savjetodavnog tijela Vlade RS.

17:15 OMOGUĆITI UPIS NAREDNE GODINE SA PRENOSOM 15 ECTS BODOVA

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim se studentima koji studiraju po Bolonjskom principu pruža mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016. godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova.

Izmjenama ovog zakona studentima, koji su upisali diplomski i postdiplpomski studij po odredbama Zakona o univerzitetu, produžava se mogućnost studiranja za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kada su se upisivali na ove studije.

Ova mogućnost je data, jer znatan broj studenata neće uspjeti ispuniti sve obaveze po starim nastavnim planovima i programima i okončati diplomske i postdiplomske studije do kraja akademske 2014/2015. godine, navodi se u obrazloženju. Izmjenama je produžen i rok za prijavu doktorskih disertacija i sticanje naučnog zvanja doktora nauka.

15:04: RAZMOTREN PRIЈEDLOG ZAKONA O STOČARSTVU

Narodni poslanici su razmotrili i Prijedlog zakona o stočarstvu, kojim se uređuje način držanja i zoohigijenskih uslova gajenja životinja, način donošenja i provođenja uzgajivačko-selekcijskog programa, te prometa gajenih životinja i genetskog materijala.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da ovaj zakon ima za cilj postizanje efikasnijeg upravljanja, odnosno zaštite i održivog korišćenja stočnog fonda u Srpskoj s akcentom na očuvanje njene biološke raznolikosti. Ovim prijedlogom zakona definisano je da resorno ministarstvo vođenje centralne baze podataka, koja je uspostavljena radi posebne i specifične zaštite, praćenja, planiranja i razvoja stočarske proizvodnje može povjeriti organizaciji koja ima posebnu opremu i stručni kadar za obavljanje poslova u oblasti stočarstva.

Zakonom je predloženo donošenje dva nova podzakonska akta i plana očuvanja genetičkih resursa iz oblasti stočarstva, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

14.55 KASIPOVIĆ: TRANSPARENTAN UTROŠAK SREDSTAVA

Na zahtjev Vlade RS, u dnevni red je po hitnom postupku, uvršten je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji ističe 31.maja. Ovaj zakon odnosi se na pomoć za sanaciju od prošlogodišnjih poplava. Predloženo je da se primjena ovog zakona produži do kraja godine. Iz obaveza plaćanja posebnog doprinosa isljučene su sve kategorije penzionera i zaposleni sa minimalnim platama.

Prikupljena sredstva biće dodijeljena privrednicima i lokalnim zajednicama koje su pretrpjele najveću štetu.

Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović istakao je da je utrošak sredstava prikupljenih u Fond solidarnosti za obnovu Srpske transparentan.

"Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost u suštini jeste porez, ali je 1,5 odsto, koliko neka firma treba da odvoji, minorno u odnosu na štetu koja je pretrpljena u poplavama", rekao je Kasipović. On je naglasio da će do kraja ove godine biti vidljivi i efekti rasterećenja privrede.

"Razumijem stav Saveza sindikata RS, ali njihovi članovi su pretrpjeli štetu u poplavama. Dobro bi bilo da provjere kod svog članstva kakav je stav prema obezbjeđivanju sredstava za otklanjanje posljedica od poplava", dodao je Kasipović.

NSRS je razmotrila je izmjene Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, kojim je do kraja ove godine produžen rok za izdvajanje sredstava, a trebalo bi da bude prikupljeno oko 43,5 miliona KM.

13.30 RADOЈIČIĆ: UZETI U OBZIR ZAHTЈEVE LOKALNIH ZAЈEDNICA

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić rekao je da su sredstva prikupljena u Fondu solidarnosti za obnovu Srpske samo mali dio ukupno potrebnih da bi bila nadoknađena šteta nastala u poplavama.

- Mnogim građanima se pomoglo vaučerima, ali je sada potrebno razmišljati o drugim prioritetima. Predlažem da Vlada Srpske uzme u obzir zahtjeve lokalnih zajednica, a prioriteti Banjaluke su izgradnja mostova koji su uništeni u poplavama - rekao je Radojičić u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ne može da prihvati predložena zakonska rješenja.

- Neprihvatljivo je što su zakonska rješenja u Parlamentu upućena po hitnom postupku. Smatramo da teret saniranja štete od poplava moraju da snose građani koji imaju visoke zarade - dodao je Govedarica.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je navedeno zakonsko rješenje neprihvatljivo, jer je novo poresko opterećenje za građane, te da ga treba ukinuti.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost do kraja ove godine produžen je rok za izdvajanje sredstava posebnog doprinosa za solidarnost, a trebalo bi da bude prikupljeno oko 43,5 miliona KM.

12.25 IRENA MOЈOVIĆ IZABRANA SA SUDIЈU USTAVNOG SUDA SRPSKE

Irena Mojović izabrana je za sudiju Ustavnog suda RS iz reda hrvatskog naroda. Mojovićeva je izabrana na ovu funkciju na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Prvobitno je za izbor Mojovićeve pribavljeno pozitivno mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ustavnog suda Republike Srpske.

12.05 GOLIĆ: U OBNOVU DOBOЈA ULOŽENO VIŠE OD 35 MILIONA KM

Potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić izjavila je da je do sada u obnovu grada Doboja zbog prošlogodišnjih majskih poplava uloženo više od 35 miliona KM. Dodala je da je prošle i ove godine u bolnicu u Doboju uloženo oko 1,5 miliona KM, za njeno opremanje oko 350.000 KM, zatim je Vlada RS donirala 400.000 KM za rekonstrukciju porodilišta, a u rekonstrukciju Doma zdravlja u Doboju uloženo je oko 2,5 miliona KM.

Govoreći o inicijativi Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora na Uni u blizini granice sa BiH, Golićeva je rekla da su Vlada RS i resornom ministarstvo tim povodom uputili niz dopisa Vladi Hrvatske i Savjetu ministara BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić rekao je da je sanitetski helikopter u sastavu Helikopterskog servisa RS opremljen da može prevoziti oboljele i povređene građane Srpske kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da je ЈP Šume Republike Srpske prošlu godinu završilo sa gubitkom od 740.000 KM, dok je u ovoj godini imalo štetu od 5,5 miliona KM.

10.50 MIRЈANIĆ: NAREDNIH SEDMICA ISPLATA 12,5 MILIONA KM

Ministar Stevo Mirjanić izjavio je da će u narednih nekoliko sedmica biti isplaćeno 12,5 miliona KM podsticaja za poljoprivredu iz 2014. godine. Podsjetio je da je sa 2014. isplaćeno 47,5 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi, te da je ostalo još da se za ove namjene isplati 12,5 miliona KM za prošlu godinu.

On je podsjetio da je UO Fonda solidarnosti za obnovu RS nedavno odlučio da za sanaciju posljedica poplava u poljoprivrednoj proizvodnji bude izdvojeno 12 miliona KM. Mirjanić je rekao da će od tog iznosa iduće sedmice biti isplaćeno sedam miliona KM za poljoprivredna gazdinstva koja su imala najmanju štetu, dok će dodatnih pet miliona KM biti isplaćeno u narednih 30 dana za poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpjela najveću štetu.