latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:02 | Autor: SRNA

Štrbac: Hrvati ne mogu Srbima dijeliti "antifašističke lekcije"

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da nereagovanje na "antifašističke lekcije", koje srpskom narodu svakodnevno dolaze iz Hrvatske, ukazuju na devijacije u srpskom društvu, a da nedavno učešće Stjepana Mesića na antifašističkom skupu u Beogradu predstavlja "šamarčinu" svim Srbima, posebno onima iz Krajine.
Savo Štrbac - Foto: TANЈUG
Savo ŠtrbacFoto: TANЈUG

Štrbac je rekao da je, u najmanju ruku, ironično da Mesić, koji je kao predsjednik Hrvatskog sabora potpisao odluku o dodjeli skoro 10.000 penzija ustašama i koji je kao predsjedavajući Predsjedništva SFRЈ odigrao ključnu ulogu u raspadu Јugoslavije i tim se diči, sad od deklarisanog fašiste postao antifašista.

- Dovesti Mesića na konferenciju povodom Dana pobjede u Beograd je udarac, šamarčina svim Srbima, a njegova izjava da bi sve zemlje SFRЈ trebalo zajedno da slave Dan pobjede nad fašizmom,  je cinizam par ekselans za koji nisam čuo nigdje u svijetu - rekao je Štrbac.

On je podsjetio na samo neke od detalja iz biografije "antifašiste" Mesića koja, kako je rekao, na jasan način ilustruje ko je u on u stvari.

- Mesić voli da slavi pobjede svog naroda, bez obzira na to da li su fašističke ili antifašističke. Svojevremeno je u Sidneju rekao da su Hrvati u Drugom svjetskom ratu pobijedili prvi put kad su osnovali NDH, a drugi put kada su se našli za pobjedničkim stolom sa svim drugim antifašistima i da nemaju razlog da mole oprost i kleče za Јasenovac - podsjetio je Štrbac.

Takođe je naglasio da Mesić nema osjećaj ni lične niti državne krivice, što se najbolje vidi iz njegove izjave da su Srbi koji su iz hrvatske pobjegli u vrijeme "Oluje" žrtve politike Slobodana Miloševića, a ne žrtve hrvatske politike.

- Kada upoređujem Miloševića i Mesića, meni je iskreno Mesić, kako bih rekao, ako ne zločinac, onda recimo veći krivac za raspad, krvavi raspad Јugoslavije nego Milošević, ali mi smo spremni svoje predsjednike isporučiti u Hag, a Hrvati su tu da ma što učinili Srbim,a dijele lekcije - rekao je Štrbac.

Ocijenio je da je rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića za Hrvate bila "lijek za dušu" i način da još jednom odvrate pažnju od onog šta rade i šta su radili sa Srbima u proteklom vijeku.

- Oni prigovaraju Srbima zbog koketiranja sa četničkim pokretom, a taj pokret se nikada ne može izjednačiti sa ustaškim. Eto, oni su proslavili Blajburg i kažu da su tamo stradale nevine žrtve. U Blajburgu nije bilo nevinih i to svi znamo. Njima je trebalo biti suđeno, ali to bi bilo suđenje zločincima, a ne nevinim - zaključio je Štrbac.