latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:49 | Autor: Glas Srpske

Godišnje u Banjaluku doseli oko 2.000 ljudi

Broj stanovnika koji se doseli u grad na Vrbasu znatno se povećao u posljednjih pet godina, pa tako Banjaluku, koja trenutno ima 221.932 stanovnika, godišnje naseli oko 2.000 migranata.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEAA) kažu da je Banjaluka 2010. godine imala 207.656 stanovnika i da se od tada priliv doseljenika naglo povećao u odnosu na period do 2005. godine.

- U posljednjih pet godina priliv migranata je naglo porastao. Do 2005. godine u grad se doseljavalo u prosjeku oko 837 stanovnika godišnje, a u proteklih pet godina taj broj je porastao na 2.000 - rekli su iz IDDEAA.

Naglasili su da je prosječna starost doseljenika od 18 do 45 godina i da veće gradove biraju zbog većih mogućnosti.

- Stanovnici Banjaluke najčešće postaju lica koja su do tada živjela u Laktašima, Prijedoru, Kneževu, Gradišci, Drvaru, Novom Gradu, Čelincu i Mrkonjić Gradu. Ne treba napominjati da mnogi doseljenici biraju za mjesto stanovanja uži centar grada. Međutim, posljednjih godina najveći priliv stanovnika bilježe naselja kao što su Kuljani, Dragočaj, Šargovac, Priječani, Debeljaci, ali i Potkozarje i Mišin Han - navode u IDDEAA.

Prema uvidu ove agencije, najmanje doseljenika ima u Bronzanom Majdanu, Barlovcima, Melini, Kolima, Čokorima, Adi, Aginom Selu, Verićima, Pavićima, Česmi, Prijakovcima i Krminama.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je Banjaluka najveći urbani imigracioni centar u Republici Srpskoj.

- Banjaluka ima pozitivan migracioni saldo i prima veći broj migranata od broja onih koji se odsele iz grada. Sve ostale opštine u Srpskoj, osim Bijeljine, imaju negativan prirodni priraštaj. Migracijama Banjaluka kompenzuje negativan prirodni priraštaj, ali u svakom slučaju ona je najprivlačniji urbani centar - kazao je Pašalić.

Naglasio je da zbog toga nije čudno što većina doseljenika, od studenata do ambicioznih i poslovnih ljudi, zbog većih mogućnosti svoju šansu vidi upravo u gradu na Vrbasu.

Pretrpanost
Stevo Pašalić je naglasio da je Banjaluka nespremno dočekala migrante, jer je praktično pretrpana u odnosu na funkcije i fizionomiju koju imaju njena gradska naselja.

- Grad je demografski pun i to se osjeti po stambenim i problemima zapošljavanja, ali i nizu drugih problema - kazao je Pašalić.