latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:42 | Autor: SRNA

Ivanić: EU je budućnost BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je EU jedina budućnost BiH.
Sarajevo: "Partnerstvo za novi pristup EU - koraci ka napretku" - Foto: SRNA
Sarajevo: "Partnerstvo za novi pristup EU - koraci ka napretku"Foto: SRNA

Prije početka konferencije "Partnerstvo za novi pristup EU - koraci ka napretku", Ivanić je rekao da je BiH mjesto u EU i da ne vidi njenu ni političku ni ekonomsku perspektivu bez ulaska u EU.

Istakao je da je vrijeme da se pređe na djela, da se napravi prvi krug reformi, nađe mehanizam koordinacije, riješi problem "Sejdić-Finci" i dobije status kandidata.

Ivanić je istakao da predsjedavanje BiH Komitetu Savjeta Evrope, neće posebno pomoći na putu ka EU, jer BiH mora da radi na reformama.

- Predsjedavanje Komitetu Savjeta Evrope može pomoći da se slika o BiH učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije, ako taj posao budemo dobro radili - naglasio je Ivanić, izrazivši nadu da će Ministarstvo inostranih poslova BiH to znati iskoristiti.

Martin Raguž, predstavnik Demokratske inicijative za Evropu, koja je i organizator današnje konferencije, istakao je da BiH nema vremena za neodgovorne i nekredibilne politike, već da mora da uredi jasan plan reformi i projekata, kao i šta će, u tom smislu, da rade pojedine institucije.

- Nadam se da će iz Parlamenta BiH danas otići pozitivna poruka da u partnerstvu sa Evropom, BiH može da bude dio odgovornog demokratskog svijeta - rekao je Raguž, dodavši da je nužan monitoring onog šta je urađeno i ko stvarno provodi reforme.

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da su predstavnici Njemačke i Velike Britanije prije nekoliko mjeseci u Sarajevu govorili o važnosti Parlamenta BiH kao jednog kontrolnog mehanizma koji će primorati vlade da budu odgovorne u kreiranju svojih politika.

Ferguson je rekao da mu je zadovoljstvo da vidi da su parlamenti preuzeli inicijativu i misli da će to u narednim mjesecima voditi ka jednom značajnom napretku.

- Poručio je da je ovo jedna od posljednjih šansi za BiH.