latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:43 | Autor: SRNA

Vijeće naroda nije podržalo odluku Kluba Bošnjaka

Vijeće naroda Republike Srpske nije podržalo odluku Kluba bošnjačkog naroda o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.
Vijeće naroda - Foto: SRNA
Vijeće narodaFoto: SRNA

Predsjedavajući Vijeća naroda Nada Tešanović rekla je da će zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske razmatrati ovu odluku, najvjerovatnije u ponedjeljak, 25. maja.

- Ako se ne dogovorimo, onda odluka ide ka Ustavnom sudu Republike Srpske - dodala je Tešanovićeva nakon sjednice Vijeća naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenuto jer Bošnjaci 9. januar - Dan Republike Srpske ne doživljavaju kao svoj praznik, te da je to vjerski praznik.

On je dodao da je donošenje Deklaracije bilo bespotrebno i da predstavlja pritisak na pravosuđe BiH i entiteta, te da prejudicira rješenja koja će eventualno donijeti Ustavni sud BiH razmatrajući apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Čamdžija je podsjetio da je Klub Bošnjaka i ranije pokretao pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o praznicima Republike Srpske, ali da je Ustavni sud Srpske to odbio.

Predsjednik Kluba Srba Pero Petrović rekao je da je Deklaracija akt koji ne proizvodi pravna dejstva, te da nije bilo potrebe pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće naroda Republike Srpske jednoglasno je podržalo imenovanje Irene Mojović za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske, a koju je predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.