latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:53 | Autor: SRNA

Šekovići - Obilježen dan Prve birčanske brigade

Parastosom za poginule borce u Odbrambeno- otadžbinskom ratu i polaganjem cvijeća na centralno Spomen-obilježje i u spomen-sobi poginulim borcima VRS, u Šekovićima je danas obilježeno 23 godine formiranja Prve birčanske pješadijske brigade VRS.
Šekovići - pomen - Foto: SRNA
Šekovići - pomenFoto: SRNA

Cvijeće su položili načelnik opštine Šekovići Budimir Ninić, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i opština u regiji Birač, te predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Šekovići.

Brigada je formirana 19. maja 1992. godine, a na njenom ratnom putu za odbranu Republike Srpske život je dalo 327 pripadnika te jedinice.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Prve birčanske pješadijske brigade Nedeljko Radivojević rekao je da je ta brigada prva krupnija vojna formacija koja je formirana u Birču. On je dodao da je njen osnovni zadatak bio odbrana teritorije Birča, a kasnije je iz ove brigade izrastao Drinski korpus.

Radivojević je istakao da Boračka organizacija njeguje tekovine Prve birčanske pješadijske brigade i sjećanje na poginule borce te brigade.

"Evo nakon nekoliko godina neobilježavanja tog za nas veoma bitnog datuma uspjeli smo da se organizujemo i da na prigodan način obilježimo dan formiranja brigade", rekao je Radivojević.

Osim odbrane teritorije Birča, pripadnici brigade borili su se na ratištima širom Republike Srpske, od sarajevskog i krajiškog ratišta, do Hercegovine i Posavine, svugdje gdje je trebalo braniti srpska područja, rekao je Radivojević.

Parastos poginulim borcima služen je u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima.