latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:57 | Autor: SRNA

Sjećanje na saborce Višegradske brigade

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske RS i prisluživanjem svijeća na Vojničkom groblju, u Višegradu su danas obilježene 23 godine od formiranja Višegradske pješadijske brigade.
Višegrad - pomen - Foto: SRNA
Višegrad - pomenFoto: SRNA

Prvi komandant Višegradske brigade Drago Gavrilović rekao je da su se Srbi u Višegradu dvije godine prije početka rata susretali sa terorističkim akcijama muslimanskih ekstremista.

"Za odbranu srpstva u gradu na Drini živote su dali najmlađi sinovi srpskog naroda, koji su bili stari od 20 do 35 godina", rekao je Gavrilović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Milisav Vasić podsjetio je da je za slobodu Republike Srpske i Višegrada svaki deseti pripadnik Višegradske brigade dao svoj život.

"Boračka organizacija će njegovati slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavati svake značajne datume", rekao je Vasić.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je Višegradska brigada Vojske Republike Srpske bila mala po brojnom stanju, ali ne i po junaštvu, jer su za slobodu srpskog naroda život dala 144 pripadnika Vojske RS.