latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:02 | Autor: TANЈUG

Pronađeno Ribentropovo pismo Zorgeu

U jednoj antikvarnici u Tokiju nedavno je pronađena rođendanska čestitka koju je ministar spoljnih poslova nacističke Njemačke Јoahim fon Ribentrop 1938. godine uputio Rihardu Zorgeu, ne znajući da je on zapravo sovjetski špijun.
Ribentropovo pismo (wikipedia.org) -
Ribentropovo pismo (wikipedia.org)

Јoahim fon Ribentrop je u pismu, povodom Zorgeovog 43. rođendana, pohvalio njegov "izvanredan doprinos" ambasadi Njemačke u Tokiju i istakao koliko povjerenje Nijemaca uživa, navode istoričari dodajući da je samim tim Zorge bio izuzetno dragocjen Sovjetima.

"Pismo je iz perioda prije Drugog svetskog rata. Zanimljivo je jer vam pruža mogućnost da vidite koliko je bilo povjerenje nacista u Zorgea", rekao je prodavac knjiga u antikvarnici u Tokiju Јošio Okudaira, prenio je AFP.

Ribentrop, čija je fotografija pronađena zajedno sa pismom, bio je nacistički ministar spoljnih poslova od 1938. do 1945. godine.

Hitlerov režim, zapravo, nije znao da je Zorge upozorio Sovjete da se nacisti pripremaju da pogaze pakt o nenapadanju i umarširaju u Sovjetski savez.

Zorge, koji je pod plaštom novinara i atašea za štampu radio u njemačkoj ambasadi u Tokiju, uspostavio je špijunsku mrežu u predratnom Tokiju i izvještavao Moskvu o planovima nacističke Njemačke i imperijalističkog Јapana.

Iako je Zorge bio njemački državljanin i član nacističke partije, dio svog djetinjstva proveo je u SSSR-u i bio posvećeni komunista koji je kasnije počeo da špijunira za Moskvu.

Po nalogu SSSR-a, 1933. godine preselio se u Јapan kao dopisnik lista Frankfurter cajtung.