latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:14 | Autor: Blic

Osipaju se potpisnici peticije protiv Sinoda

Pojedine vladike, potpisnici peticije koju je pokrenuo episkop bački Irinej, povukle su potpis jer je Saboru sve jasnije da je dokument usmjeren protiv patrijarha.
Vladike (foto: SPC) -
Vladike (foto: SPC)

Sa peticije sa 21 potpisom svoja imena su juče povukli vladika zapadnoevropski Luka, šabački Lavrentije, a na putu da to uradi je i valjevski Milutin. Peticijom se zahtijeva ostavka Sinoda i da se ne razrješavaju vladike mileševski Filaret i kanadski Georgije. Јuče je vladika Georgije odgovorio na Izvještaj komisije, koja ga tereti za nedolično ponašanje.
- Sve je negirao i napomenuo da je od zapuštene eparhije napravio jednu od. U SPC trenutno je najozbiljnija situacija u poslednjih nekoliko decenija.

Vladika bački Irinej nedjeljama prije Sabora počeo je da priprema puč i oko sebe okupio grupu episkopa, pišu beogradski mediji.

Njih 21 od 47 vladika, koliko čini Sabor, na prvi dan zasjedanja 14. maja došli su sa potpisanom peticijom.

Oni peticijom traže smjenu članova Sinoda i obustavljanje procesa razrješenja dvojice episkopa - mileševskog Filareta i kanadskog Georgija.Smjenu je ranije predložio Sinod nakon uvida u način na koji su raspolagali crkvenim novcem, ophodili se prema sveštenicima i vjernicima, ali i vodili svoj monaški život.