latinica  ћирилица
19/05/2015 |  17:51 | Autor: SRNA

BiH predsjedava Komitetu Savjeta Evrope

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Briselu da je BiH, koja je relativno mlada članica Savjeta Evrope, počastvovana što predsjedava tako važnom organizacijom, ali i odlučna da ispuni sve obaveze da bi njeno predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno.

Crnadak je naglasio da će BiH nastaviti da, kao i njene prethodnice, Azerbejdžan i Belgija, ulaže maksimum napora u mirno razrješenje kriza kojima su Evropa i njeno okruženje pogođeni, posebno se fokusirajući na promociju i zaštitu ljudskih prava sa posebnim naglaskom na zaštitu prava ranjivih grupa, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Crnadak je potom predstavio prioritete i program predsjedavanja.

On je istakao da će glavni prioriteti BiH biti Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici, Evpopska konvencija o kulturi i aktivnosti Savjeta Evrope u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond, politika Savjeta Evrope prema susjednim regionima i interkulturalni dijalog, dok se ostali prioriteti odnose na društvenu inkluziju mladih, efikasnost sudstva, pravo na obrazovanje i pristup, "sajber kriminal", strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikaciju standarda, kao i promociju kampanje Savjeta Evrope "Protiv govora mržnje".

Crnadak je naglasio da će istovremeno predsjedavanje Srbije OEBS-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje Savjeta Evrope i OEBS-a na još veći nivo, kao i za unapređenje saradnje dvije susjedske zemlje, te da će BiH nastaviti da pruža podršku reformi Savjeta Evrope.

Tokom generalne debate, Crnadak je, između ostalog, izrazio punu podršku BiH punom poštivanju osnovnih principa na kojim počiva Savjeta Evrope, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. On je izrazio punu podršku BiH usvajanju dokumenata Savjeta Evrope čiji je cilj jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Tokom ministarskog sastanka potpisana je i "Zajednička izjava o borbi protiv terorizma".

Zasjedanju Komiteta ministara SE prethodio je neformalni sastanak tzv. Petorke koji je bio prilika da se izrazi afirmativna podrška predsjedavanju BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope i predsjedavanju Srbije OEBS-om, te istaknu najznačajni izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima.