latinica  ћирилица
19/05/2015 |  18:06 | Autor: SRNA

Vlada utvrdila model raspodjele štete u poljoprivredi

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici model raspodjele sredstava naknade dijela štete u poljoprivredi, u animalnoj i biljnoj proizvodnji, u dvije tranše, za obuhvat štete do 5.000 KM i više od 5.000 KM, u iznosu od 12 miliona KM.
Sjednica Vlade RS (Foto: Vlada RS) - Foto: arhiv
Sjednica Vlade RS (Foto: Vlada RS)Foto: arhiv

Sredstva za isplatu naknade dijela obezbijeđena su u Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske i biće isplaćena na transakcione račune korisnika, poljoprivrednih gazdinstava evidentiranih u Registru štete od poplava u poljoprivredi, u dvije odvojene tranše, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Prva tranša od sedam miliona KM obuhvata naknadu dijela ukupnih šteta u biljnoj i animalnoj proizvodnji koje su procijenjene na iznose do 5. 000 KM, a druga od pet miliona obuhvata naknadu dijela ukupnih šteta u biljnoj i animalnoj proizvodnji koje su procijenjene na iznose veće od 5.000 KM.

Predloženim modelom naknade dijela štete u poljoprivredi, u prvoj tranši, štete do 5. 000 KM po gazdinstvu, bilo bi obuhvaćeno 18. 987 gazdinstava što čini 87,95 odsto ukupnog broja evidentiranih gazdinstava.

U drugoj tranši, štete iznad 5.000 KM po gazdinstvu, bilo bi obuhvaćeno preostalih 2. 601 gazdinstvo, što čini 12,05 odsto ukupnog broja evidentiranih.