latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:07 | Autor: SRNA

NSRS danas o više nacrta zakona

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku kojim se proširuju nadležnosti Poreske uprave Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

Prema ovom aktu, Poreska uprava Srpske nadležna je za vođenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i za inspekcijski nadzor nad obavezom registracije subjekata.

Zakonskim rješenjima definisani su i slučajevi kada Poreska uprava može uskratiti dodjelu jedinstvenog identifikacionog broja.

Poslanici pozicije i opozicije imali su zamjerke na dio zakonskih rješenja koja se odnose na ovlaštenja inspektora, navodeći da je problem što inspektori imaju ovlaštenja da zatvore preduzeće na 15 dana ako utvrde nepravilnosti u radu.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da je zakonskim rješenjima onemogućen dogovor inspektora i vlasnika firmi.

"Nadam se da ćemo u javnoj raspravi poboljšati ova zakonska rješenja. Inspektori neće imati ovlaštenja da nasumice vrše kontrolu privrednih subjekata", istakao je Tegeltija u završnoj riječi.

On je naglasio da su sve zakonske mjere usmjerene na poslodavce koji ne prijavljuju radnike i koji se bave neregistrovanom djelatnostima.

RAZMOTREN NACRT IZMЈENA ZAKONA O INSPEKCIЈAMA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj, kojim se redefinišu ovlaštenja inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i inspektora u jedinicama lokalne samouprave u pogledu ovlaštenja.

Ovim nacrtom zakona je definisao da inspektor, ako u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijeđen propis, rješenjem izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti na period najmanje 15 dana, a najduže do otklanjanja nepravilnosti.

Zakonom je predviđeno da o žalbi na rješenje inspektora o zabrani obavljanja djelatnosti odlučuje Odbor za rješavanje žalbi koji formira Vlada.

Poslanik SNSD-a Dragoljb Davidović rekao je da podržava zakonska rješenja koja idu u pravcu suzbijanja sive ekonomije u Republici Srpskoj, ali da se ne slaže za odredbom koja predviđa zatvaranje privrednog subjekta.

Poslanik SNSD-a Svetozar Јovanović smatra da predloženi nacrt zakona do konačnog prijedloga treba pretrpjeti drastične promjene.

"Republici Srpskoj su potrebni liberalni, a ne represivni zakoni jer postoji mnogo načina da se u Srpskoj stane u kraj sivoj ekonomiji", istakao je Јovanović.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač smatra da predloženi nacrt zakona stvara klasični sukob nadležnosti, ističući da se ovim narušava pravni sistem.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo smatra da predlagač treba da povuče iz skupštinske procedure ovaj nacrt zakona, koji je neprihvatljiv za privrednike u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da je ovaj nacrt zakon neprihvatljiv za većinu privrednika u Republici Srpskoj.

RAZMOTREN NACRT IZMЈENA ZAKONA O SISTEMU ЈAVNIH SLUŽBI

Poslanici NSRS razmotrili su Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi, kojim je propisano da djelatnosti za koje se osnivaju ustanove mogu obavljati samo subjekti registrovani u skladu sa odredbama ovog zakona.
Ovim nacrtom zakona propisuje se da inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Republička uprava za inspekcijske poslove i inspektori jedinica lokalne samouprave.

Nacrt zakona je dio seta zakona kojima se sprovodi reforma privrednog sistema u Republici Srpskoj.

Razlozi za njegovo donošenje sadržani su u potrebi suzbijanja i sprečavanja sive ekonomije u Srpskoj, navodi se obrazloženju nacrta.

PROŠIREN NADZOR KOMUNALNE POLICIЈE

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, kojima je proširen nadzor ove policije i na propise kojima se uređuje registracija subjekata za obavljanje djelatnosti.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da se zakonskim rješenjima uređuje pravo i dužnost komunalnog policajca da uzima u postupak prijave, zahtjeve građana i pravnih lica, te da o svom postupanju obavještava podnosioca prijave.

"Ovim aktom dato je ovlaštenje komunalnom policajcu da rješenjem može zabraniti obavljanje djelatnosti", rekla je Rešićeva, obrazlažući zakonska rješenja u parlamentu Srpske.

Ona je naglasila da se zakonom uređuje i drugostepena nadležnost Odbora za rješavanje žalbi u postupcima zabrane obavljanja djelatnosti.

RAZMOTREN NACRT IZMЈENA ZAKONA O ZANATSKO-PREDUZETNIČKOЈ DЈELATNOSTI

Parlament Srpske razmotrio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim se predviđa uvođenje jedinstvene elektronske aplikacije kod registracije preduzetnika.

Ovim zakonom, kao novina, omogućava se povezivanje registracionih organa sa Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Poreskom upravom Republike Srpske, kao i drugim institucijama nadležnim za postupak registracije preduzetnika putem jedinstvene elektronske aplikacije.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja zakona sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj i smanjenja sive ekonomije, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

PRODUŽEN ROK ZA ZAKLjUČIVANjE UGOVORA O OTKUPU STANA

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova precizirano je da je rok za zaključivanje ugovora o otkupu stana produžen do 30. juna 2018. godine.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se ovim aktom definiše nadležnost Republičke direkcije za obnovu i izgradnju.

"Direkcija će provoditi postupke otkupa stanova koja su kao investitor izgradila ili po drugom osnovu stekla preduzeća koja su privatizovana ili su zbog stečaja, likvidacije ili drugih razloga prestala da postoje", rekla je Golićeva, obrazlažući zakonska rješenja.

RAZMOTRENE IZMЈENE ZAKONA O PROFESIONALNOЈ REHABILITACIЈI INVALIDA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, kojim se proširuje obaveza plaćanja doprinosa na organe i druga pravna lica.


Ovim nacrtom zakona utvrđuje se obaveza za republičke organe uprave, organe lokalne samouprave, organe pravosuđa, javne ustanove, fondove, te javna preduzeća koja nisu osnovana za zapošljavanje invalida da plaćaju posebne doprinose u visini 0,2 odsto kada imaju manje od 16 zaposlenih, ukoliko nemaju zaposlene invalide.