latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:18 | Autor: B92

Dačić: U EU postoji konsenzus o Srbiji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je da gotovo postoji konsenzus o tome da Srbija što prije treba da otvori poglavlja u pregovorima s EU
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto: AP Photo/ Darko Vojinovic)

Dačić je to rekao za "Glas Amerike" osvrćući se na sastanak "Prijatelji Srbije" koji je u ponedjeljak održan u Briselu.

- Јuče je bilo svima jasno, da mi već mesecima pričamo da u Evropi zaista postoji jedan gotovo konsenzus vezan za to da Srbija treba što pre da otvori pregovore, da otvori poglavlja i da je tu ključno pitanje Njemačka s kojom treba razgovarati vezano za to šta je to po njihovom mišljenju dovoljno da Srbija može da otvori pregovore - rekao je Dačić.

On je ocijenio da sada "svu pažnju treba usmjeriti na to da se s komesarima Federikom Mogerini i Јohanesom Hanom i s našim njemačkim partnerima vidi u kakvoj smo fazi".

Dačić je potvrdio da je ključni politički kriterijum za početak pregovora sa EU napredak u dijalogu s Prištinom, ali da to nije naročito pravedno prema Srbiji zbog toga što Srbija nije ta od koje sve zavisi.

Dačić je juče izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora s kolegama iz SE na sastanku u Briselu u utorak, kao i skupa "Prijatelji Srbije" na kojem su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.