latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:51 | Autor: SRNA

Lavrov: Porošenko balansira između EU i SAD

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko balansira između EU i SAD iz straha da se Vašington ne okrene protiv Kijeva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Sergej Lavrov - Foto: Beta/AP
Sergej LavrovFoto: Beta/AP

Lavrov je dodao da Porošenko istovremeno u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pokušava da bude pragmatičan i da rješava pitanje smirivanja situacije u Ukrajini.

- Ali kada Porošenko telefonom razgovara s Putinom, ili kada su se vodili razgovori u 'normandijskom formatu', on je, u nekim pitanjima koje je trebalo riješiti, pokušavao da bude pragmatičan - rekao je Lavrov za "Rosiskuju gazetu".

Govoreći o odnosu EU prema nacionalizmu u Ukrajini, Lavrov je rekao da Evropa svakako primjećuje činjenicu da iza vlasti u Kijevu stoje radikali, reagujući "nekako čudno", prenosi "Sputnjik".

- Zakon o priznavanju herojstva UPA /Ukrajinska ustanička armija, koja se borila na strani Hitlera/ donesen je u Radi prije mjesec dana, upravo u vrijeme kada je tamo bio predsjednik Poljske Bronislav Komarovski. Ali on je ćutao. I tek kad se vratio u Varšavu, poslije nekoliko dana, počeo je da govori da to nije u redu, i da su oni ubijali Poljake, a vi sada, kaže on, te ljude proglašavate herojima - podsjetio je šef ruske diplomatije.

On je dodao da neki evropski političari u razgovorima s njim govore o "složenoj situaciji u Ukrajini", ali zvanično o tome ćute.