latinica  ћирилица
20/05/2015 |  09:29 | Autor: SRNA

Vašington mijenja politiku prema Moskvi

Nedavna posjeta pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske poslove Viktorije Nuland Moskvi signalzirala je spremnost Vašingtona da se pridruži razgovorima o Ukrajini u "normandijskom formatu", piše američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor"

U izvještaju ove organizacije navodi se da je posjeta Nulandove "najnoviji pokazatelj" da je stav Vašingtona o Ukrajini, kao i njegova uloga u budućnosti te zemlje "podložna promjenama".

- Iako su američki zvaničnici tokom sukoba učestvovali u razgovorima s ruskim i ukrajinskim kolegama, nedavne posjete i pregovori na visokom nivou, bez učešća evropskih lidera, pokazuju da Vašington želi veću i direktniju ulogu u razgovorima o Ukrajini - ističe jedan od analitičara "Stratfora".

Iz ove organizacija podsjećaju da su tokom protekle sedmice visoki američki zvaničnici održali niz sastanaka s ruskim i ukrajinskim liderima. Nulandova se sastala s predsjednikom i premijerom Ukrajine Petrom Porošenkom i Arsenijem Јacenjukom, a nešto ranije, u pratnji državnog sekretara DŽona Kerija, razgovarala je i s najvišim ruskim zvaničnicima u Sočiju.

Za razliku od prethodne retorike, koja je bila usmjerena protiv Rusije, Keri i Nulandova, tokom posjete Rusiji, nisu pominjali pitanje statusa Krima, kao ni podršku Rusije istočnoj Ukrajini, već je razmatrano pitanje neophodnosti prisustva OEBS-a na ukrajinskoj granici, prenosi "Sputnjik".

Što se sankcija tiče, kažu analitičari, Vašington bi mogao da bude spreman na kompromis.

- Vašington će ukinuti sankcije Rusiji kada američka administracija to bude odlučila, dok sankcije od EU mogu biti ukinute samo ukoliko se sve članice Unije slože s tim - ističu analitičari.

"Stratfor" smatra da, ukoliko Vašington odluči da ukine sankcije Rusiji, to će se desiti postepeno, počev od najblažih, kao što je ukidanje zabrane putovanja pojedincima.