latinica  ћирилица
20/05/2015 |  10:34 | Autor: SRNA

Vinifild: Rusi su prejaki za raketni sistem u Evropi

Američki admiral DŽejms Vinifild tvrdi da protivvazdušna odbrana SAD u Evropi nije usmjerena protiv Rusije, jer rusko naoružanje može da nadjača taj sistem bez problema

Predsjednik Komiteta načelnika Glavnog štaba vojske SAD precizira da "jaka država, kao što je Rusija, može vrlo brzo da savlada taj protivraketni sistem".

- Radi se o tome da pomažemo svojim evropskim saveznicima da se zaštite od Irana i drugih prijetnji u regionu - navodi Vinifild.

On tvrdi da SAD ne stvaraju sistem protivvazdušne odbrane koji bi se trebalo da se suprotstavi ruskim balističkim raketama u Evropi.

Protivvazušna odbrana u Poljskoj i Rumuniji, navodi američki admiral, usmjerena je na "pružanje otpora" balističkim raketama velikog dometa, koje mogu biti lansirane protiv članica NATO-a u Evropi iz "drugih država".

Vinifild smatra da bi Rusija trebalo da uvjeri Iran da ograniči proizvodnju balističkih raketa, umjesto što brine o sistemu protivvazdušne odbrane u Evropi - prenose američki mediji.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prethodno je upozorio da su trenutno dvije najveće prijetnje za Rusiju - američka protivraketna odbrana i "Islamska država".

Iz Moskve su u više navrata odbacili američke tvrdnje da raketni sistem u Evropi nije usmjeren protiv Rusije, a Kremlj tvrdi da Vašington i Brisel pokušavaju da smisle nove argumente za svoj protivraketni program u Evropi.