latinica  ћирилица
20/05/2015 |  11:04 | Autor: B92

Sastanak Gruevskog i Zaeva bez rezultata

Sastanak sa evropskim poslanicima u Strazburu lidera vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijera Makedonije i opozicionog SDSM završen je jutros bez rezultata.

Razgovori o rješavanju političke krize u Makedoniji trajali su više od deset sati, prenijeli su makedonski mediji.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski i lider SDSM Zoran Zaev odvojeno su obavjestili evropskog komesara Јohanesa Hana i poslanike Eduarda Kukana, Ivu Vajgla i Ričarda Hovia o o stanju u Makedoniji uoči današnje plenarne rasprave u Evropskom parlamentu.

Izvjestilac EP za Makedoniju Ivo Vajgl rekao da susret nije bio uzaludan, preneli su makedonski mediji.

U šturom saopštenju "evropske trojke" koja posreduje u pregovorima, objavljenom jutros u Strazburu, navodi se da poslanici Evropskog parlamenta Vajgl, Eduard Kukan, Ričard Hovit i komesar za susjedstvo i proširenje Јohanes Han pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rješavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mjestu.

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici slažu se da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, kaže se u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka.

Pregovori su trajali 10 sati i završeni su u 3,30 poslije ponoći. Gruevski i Zaev su poslije sastanka iz zgrade izašli na različite izlaze.