latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:22 | Autor: RTRS

Cvijanović: Bezbjednosna situacija zadovoljavajuća

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, bila je gost u programu našeg Radija i Radio Beograda u zajednički realizovanoj emisiji - Talasanje.

U razgovoru o aktuelnim političko-ekonomskim temama, premijerka Cvijanović istakla je dobru saradnju sa Srbijom i realizaciju zajedničkih projekata dogovorenih na sjednicama dvije vlade, Srpske i Srbije.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, premijerka Cvijanović saopštila je detalje razgovora s MMF-om

Predsjednica Vlade izjavila je da je trenutna bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, ali da ju je neophodno svakodnevno unapređivati.

Cvijanovićeva je napomenula da je potrebno voditi računa da postoji adekvatan institucionalan okvir koji može biti unapređivan.

Ona je dodala da je važno i u BiH, ali i u okviru regije, uspostavljanje pravovremene, dobre saradnje, razmjene informacija, ali i djelovati preventivno i zajednički kada se izazov već desi.

Premijerka je izjavila da saradnja sa bezbjednosnim službama u BiH postoji u formalnom smislu, ali da ona mora da bude bolja, vidljivija, efikasnija i efektivnija.

Ona je naglasila da se radi na popravljanju saradnje, te napomenula da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo inicijator sastanka na koji su bili pozvani svi predstavnici policije, bezbjednosnih organizacija i agencija u BiH.

Ona je navela da je BiH od raznih istraživača i instituta, službi iz inostranstva identifikovana kao jedno posebno rovito mjesto, s obzirom da je u BiH i tokom rata dolazio određeni broj stranaca koji su dobijali lažna državljanstva i da se nalaze određene zajednice koje su identifikovane od zapada kao problematične.

Cvijanovićeva je dodala da je, prema određenim istraživanjima, BiH najveći "izvoznik" boraca na strana ratišta, prije svega u Siriju.

Ona je naglasila da Srpska, sa svim svojim kapacitetima, strukturom, policijom i drugim institucijama, apsolutno stoji na raspolaganju svakome ko razumije potrebu da se zajedno i integrisano djeluje u borbi protiv terorizma.

"Očekujemo da se razumije i važnost i uloga Republike Srpske u takvim procesima i da se razumije da su naše institucije te na koje se može osloniti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je o ovim temama razgovarala i u Americi sa sagovornicima koji se bave pitanjem bezbjednosti, te da se pitanje bezbjednosti postavlja čak i na ekonomskom i svakom drugom forumu.

Predsjednica Vlade izjavila je da Republika Srpska insistira da se poštuje pozicija Srpske i da se uvažavaju njene ustavne nadležnosti.
Navela je da postoji niz nadležnosti koje su "brutalnim ponašanjem" visokih predstavnika u BiH istrgnute iz sistema Republike Srpske na nivo BiH, te da je to pravno nasilje.

"Objašnjavali su nam da je to način da se uspostavi unutrašnja kohezija u zemlji koja je poharana ratom i koja je imala teška iskustva. Drugi razlog je bio da će biti jeftinije, racionalnije, efikasnije i funkcionalnije. Kada pogledam sada sve to, vidim na nivou BiH šumu institucija koje se bave raznim pitanjima za koje im Ustav nije dao nikakvu nadležnost, nego je visoki predstavnik odlučio da određena funkcija treba da bude na nivou BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da administracija na nivou BiH trenutno broji 23.000 ljudi, a da BiH ima oko četiri miliona stanovnika, mnogo manje nego bivša Јugoslavija u kojoj je bio isti broj administracije.

Cvijanovićeva je naglasila da prenos nadležnosti nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da niko nije dao ovlaštenja visokom predstavniku da na silu otrgne nešto sa bilo kojeg nivoa vlasti i da drugom nivou, ali da je to prećutno podržavano od različitih međunarodnih krugova.

Predsjednica Vlade Republike Srpske rekla je da saradnja sa Vladom Srbije dobro funkcioniše, ali da tu saradnju treba intenzivirati, čak i po pojedinačnim projektima.

Cvijanovićeva je naglasila da je planirano da do kraja ovog polugodišta u Banjaluci bude održana zajednička sjednica dvije vlade na kojoj bi trebalo da budu definisani dalji koraci.

Od prošle zajedničke sjednice, ističe Cvijanovićeva, pojedinačno su resorna ministarstva radila na različitim projektima u oblasti poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, socijalnih prava i drugim oblastima.

"Poruka za građane Srbije je da razumiju koliko je važna Republika Srpska ne samo nama ovdje, nego bi trebalo da bude važna i svakom građaninu Srbije, kao što je i nama važna Srbija. To je oblast u kojoj treba da neometano i sa puno žara promovišemo i zajedničke projekte i sve što je naša budućnost", rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Ona je podsjetila da su srpski privrednici u ranijim rizičnijima vremenima odigrali posebno važnu ulogu u stabilizaciji ekonomskih prilika u Srpskoj, ističući privatizaciju "Telekoma", zahvaljujući čemu je Srpska osnovala Investiciono-razvojnu banku i realizovala niz projekata koji su decenijama čekali na realizaciju.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su priče o rekonstrukciji Vlade "isfabrikovane" radi skretanja pažnje sa ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju određene političke partije.
Navodeći da rekonstrukcija Vlade nije aktuelna tema, Cvijanovićeva je istakla da nema nikakvih procesa koji se vode u Vladi, a u vezi su s rekonstrukcijom.

"Ali ima i te kako drugih procesa u vezi sa nekim drugim političkim partijama koje nisu u Vladi, imate cijeli niz procesa koji se vode u drugom entitetu. Dakle, jedan apsolutno neuređen sistem", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i dodala da je riječ o zamjeni teza.

Ona je dodala da razumije da ljudi iz različitih pobuda pokušavaju da prebace teme koje su "vruće" iz "svoje kuće na teren" Vlade, ali da to Vladi Srpske ne smeta i da Vlada radi svoj posao.

"U parlamentu je već treći ili četvrti set reformskih zakona. Radimo na pripremi nekoliko složenih i teških zakonskih rješenja i tu teku još konsultacije, ali se nadam da ćemo prije ljetne pauze uspjeti da ih pošaljemo u parlament", istakla je Cvijanovićeva.