latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:29 | Autor: SRNA

DŽender centar: Rodno odgovorni budžeti važan instrument

Rodno odgovorni budžeti su važan instrument koji treba da se koristi u svim oblastima i koji garantuje poštovanje standarda ravnopravnosti polova u planiranju, izvršenju i praćenju efekata budžeta, naročito u raspodjeli i namjeni resursa, izjavila je direktorka DŽender centra-Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač

Lukačeva je naglasila da se za javne politike i mjere kojima je cilj postizanje ravnopravnosti polova i osnaživanje žena moraju osigurati adekvatni ljudski i finansijski resursi.

- Polazeći od razumijevanja da ostvarivanje cilja rodne ravnopravnosti utiče na sve osnovne ekonomske i društvene tokove, Republika Srpska se zalaže za uvođenje rodnog aspekta u javnu politiku - rekla je Lukačeva Srni pred početak savjetovanja za jedinice lokalne samouprave, čija je tema uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou.

Ona je istakla da razumijevanje i primjena koncepta uvođenja rodne ravnopravnosti u javne politike jeste neophodan uslov za provođenje procesa rodnog budžetiranja.

Prema njenim riječima, javni budžeti u svakom društvu predstavljaju odraz političkih ciljeva i prioriteta i različito utiču na žene i muškarce.

Lukačeva je navela da rodni budžet prepoznaje jaz između politike sticanja i raspodjele resursa, različite društvene i ekonomske uslove u kojima žive žene i muškarci, različite rodne uloge koje im se pripisuju u okviru specifičnih rodnih režima i pokazuje neujednačenu raspodjelu moći unutar društva.

- Cilj rodnog budžetiranja jeste da različiti uticaji koje budžet ima na žene i muškarce postanu jasno vidljivi i da budžet pretvori u instrument koji će podsticati ravnopravnost polova - navodi Lukačeva.

Ona je istakla da je DŽender centar Vlade Republike Srpske, kao i ranijih godina, organizovao savjetovanje za jedinice lokalne samouprave, da bi se nastavila i ojačala saradnja u ispunjavanju obaveza prema Zakonu o ravnopravnosti polova u BiH i drugim domaćim i međunarodnim standardima za ravnopravnost polova.

Savjetovanje se realizuje uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.