latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:56 | Autor: SRNA

Stefanović: Terorizam sve ozbiljniji problem za region

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Tirani da se ne smije dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima i naglasio da su nedavni napadi u Zvorniku i Kumanovu potvrda da je terorizam sve prisutniji i predstavlja opasnu prijetnju
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović je, obraćajući se učesnicima Regionalnog samita o borbi protiv nasilnog ekstremizma poručio da ne postoji univerzalni model suprostavljanja ovom globalnom fenomenu, ali svakako treba kontinuirano raditi na sprečavanju radikalizacije grupa ili pojedinaca.

- Ne smemo dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima, jer se cilj delovanja i udruživanja terorista može lako prepoznati - rekao je Stefanović, saopšteno je iz MUP.

On je, ovom prilikom ukazao da je ideologija nasilnog ekstremizma svakog dana sve veća prijetnja i najveći bezbjednosni izazov kojem se svi moraju zajednički i odlučno suprotstaviti i na svaki pokušaj udara ekstremista odgovoriti snažno i beskompromisno.

- Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na Policijsku stanicu u Zvorniku potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je neophodan jedinstven i snažan odgovor svih država - naglasio je Stefanović.

Prema njegovim riječima, cilj Srbije jeste da pronađe i procesuira sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu ideologiju.

- Pojačali smo i kontrolu na graničnim prelazima, jer želimo da presečemo najvažnije izvore finansiranja terorističkih grupa, koji proizilaze iz ilegalne trgovine oružjem, narkoticima i ljudima - objasnio je Stefanović.