latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:10 | Autor: SRNA

Mališani iz RS otputovali u Kumbor

Na ljetovanje u Kumboru danas je otputovala prva smjena sa 102 djeteta predškolskog uzrasta iz 11 opština i gradova Republike Srpske, potvrđeno je u Fondu za dječiju zaštitu.

Portparol Fonda Marko Milisav rekao je da je riječ o djeci iz pripremnog programa za polazak u osnovnu školu i da je smjena realizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Narednih sedam dana u crnogorskom odmaralištu boraviće 10 mališana iz Banjaluke, dvoje iz Mrkonjić Grada, devetoro djece iz Prijedora, šestoro iz Doboja, 16 mališana iz Istočnog Novog Sarajeva, 16 djece iz Gacka, šestoro iz Bijeljine, 12 iz Trebinja, 14 mališana iz Zvornika i njih 11 iz Čajniča.

Uz djecu predškolskog uzrasta je 17 vaspitača, dva roditelja i sedam lica pratećeg stručnog osoblja.

Milisav ističe da je, zahvaljujući razumijevanju i podršci Vlade Republike Srpske, ove godine planiran obuhvat 1.800 djece, kroz 14 smjena u periodu od 20. maja do 19. septembra.

Kroz program "Socijalizacija djece Republike Srpske" proteklih je 13 godina besplatno ljetovanje u organizaciji Fonda za dječiju zaštitu obezbijeđeno za više od 18.000 djece osjetljivih kategorija iz svih opština Republike.

Cilj projekta je zadovoljavanje razvojnih potreba djece, razvijanje osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacija dječijih potencijala.

U projektu učestvuju djeca iz socijalno ugroženih porodica, djeca iz višečlanih porodica, iz porodica boračke populacije, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, posebno nadarena djeca i talentovani sportisti, a ove godine i djeca iz opština i domaćinstava koja su najviše stradala u katastrofalnim prošlogodišnjim poplavama.